§

ENNEAGRAM SZÓRÓLAP
Tévhitek és tények az enneagramról.

Tévhit, hogy az enneagram egy  

 • iszlám misztikus izé -- tény, hogy az alkotója (Ichozo) szufi, de nem ebben a minőségében, hanem pszichiáterként írta és tanította a Platoni és Jungi tanításokban gyökerző művét, amelyet az ősi Enneagram (A Teljesség, Egység és Tökéletesség szimbóluma)  legfeljebb csak inspirált. (Az Evolúciós Enneagram© tanítása egyébként ezen is túllép).
 • Gurdieff tanította először -- ez nem igaz, ő soha nem beszélt a személyiség enneagramjáról. Egyetlen tanítvány könyve sem tesz említést ilyesmiről. Ő "csak" az enneagram ábráját és az egység megértéséről szóló tanításokat adta a 3-as 7-es (triádok és oktávok) pytagoreusi felfogásának továbbfejlesztésével.
 • keresztény vallásos dolog - vagy éppen ellenkezik a hittel -- tény, hogy első továbbfejlesztői a jezsuiták voltak, ezért kötelességszerűen kimutatták Jézus isteni természetét abban, hogy valamennyi karakternek megfelelt (Az Evolúciós Enneagram© tanításában is külön hangsúlyt kap a mindenkiben meglévő összes karakter ).
  Tudjuk, hogy a jezsuiták az oktatás, tanítás élharcosai voltak, számukra az enneagram legfontosabb haszna az a tudás volt, amellyel szinte ránézéssel meg tudták állapítani bárki karakterét, és ennek megfelelően hatni rá. A jezsuiták - a katolicizmus 3-asai - nem véletlenül "haraptak rá" erre a már kezdetben is nagyon hasznos tudásra, akár csak a mai kor menedzserképzői. Egy biztos: semmi köze a valláshoz, legfeljebb megismerhetjük a vallásossághoz, prófétasághoz, szélsőséges bigottsághoz, vallási fanatizmushoz, stb. vezető késztetéseket és kényszepályákat.
 • newage-es parasztvakítás,  tudománytalan csacsiság, mint az asztrológia -- tény, hogy az Enneagram tanítása is a "rendszerváltás" során a többi ezoterikus drágakővel és üveggyönggyel együtt vált ismerté, de nem lehet mindent egy kalap alá söpörni.
  Az Enneagram pontosan olyan elven - elveken épül fel, mint a Jungi, Myers-Briggs-i és a Big5 modell, csak két hibája van (ez lenne az oka a szakmai mellőzöttségének??): szemléletes és világos. Olyannyira, hogy a kétnapos tanfolyam alatt megismert közel 250 karakterváltozat  egy tízéves gyerek számára is érthető
 • az ember olyan bonyolult (ÉN meg pláne), hogy nem lehet beskatulyázni, ezért ezek a karakter besorolások komolytalanok -- rengeteg ilyen véleményt olvastam a fórumokon, blogokban, amikor beleolvastam, hogy mi a vélemény az Enneagramról. A skatulyaelleneseknek üzenem, hogy a tanulás, a tudomány nem más, mint megtanulni skatulyázni. A kutatás, a felfedezés nem más, mint az eddig még be nem skatulyázott dolgok számára új skatulyák definiálása. A baj rendszerint a nemlétező vagy kritikátlanul átvett skatulyákkal - az előítéleteinkkel - van. Hogy jobban meggyőzzelek, gondolj bele, a FÉRFI - NŐ skatulya valamelyikében máris benne vagy (na jó, lehet finomítani), vagy nem? És mit szólsz a " csecsmő - gyermek - kamasz - felnőtt - élemedett - elaggott" feliratú skatulyákhoz?  És ha többi karakter-rendszer 4-8-10-16 skatulyája mellett az Enneagram 250 - 1500 pixelére gondolsz, talán hihető, hogy már árnyalt képet látsz az emberekről. Azért ne búsúlj, ettől még nincs két egyforma ember a világon!
 • csak általános szterotípiákat ad, ami mindenkire igaz, ezért használhatatlan. Ezt főleg azoktól hallani, akik az enneagramot egy kalap alá vonják a bulvárlapokban fellelhető divatos asztrológiával és a kártyavetéssel (megjegyzem mindkettőnek van pszichológiai értelmezése is - ld. Jung archetípusok).
  Ezzel szemben az enneagram az egyetlen karakterológia, ami nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé jellemzi az embert. Orvosi hasonlattal élve minden más rendszer olyan, mintha csak a tünetek alapján akarnánk diagnózist felállítani miközben nem ismerjük a test működését. Az enneagram felfogás ebben a hasonlatban az anatómiát és élettani ismereteket jelenti, ami alapján a felszínen jelentkező azonos tüneteket más és más belső hiba eredményének értelmezhetjük és kezelhetjük.
 • a számmisztikán alapul, ezért nem tudományos, ez látszólag igaz a hagyományos enneagramra, de az Evolúciós Enneagramból kiderül, hogy mindegyik karakter kapcsolatban van egymással, így a hagyományosban leírt 1/7 = 0.142857  --  1-4-2-8-5-7 utak az összes útnak gyakran használt ösvényeiként értelmezhetők. A karakterek mozgásának indítéka is másként kerül megfogalmazásra az EE-ban

Ezzel szemben az igazság az, hogy az átlagember egyáltalán nem akarja a tudni a jövőjét, mert az felelősséggel jár, és a legtöbbször egyáltalán nem tesz boldoggá.Sokkal könyebb azt hinni, hogy azért ilyen az életem, mert ez van a csillagokban megírva, ezt méri rám Isten, a Sors, a Karmám (legyen meg az Ő akarata), mint TUDNI, hogy kizárólag egyes- egyedül ÉN vagyok képtelen élni az ADOTT testi-lelki tulajdonságaimmal.

Az Enneagram ismerete jó kártyássá nevel. Tudod, a jó kártyás nem az, akinek disznó szerencséje van, vagy cinkelt lapokkal játszik, hanem aki bármilyen leosztásból ki tudja hozni a maximumot - és hidd el, ez a lapoktól függetlenül boldoggá tesz.

Miben más az Evolúciós Enneagram © mint a többi?

   alapjában a Jungi rendszer továbbfejlesztése, de a három ellentétpár dimenzió mellett használ még

 • 9 egyváltozós skálát és
 • egy háromváltozós skálát
 • bemutatja egy karakter dinamizmusát (hogyan lehet bennünk egy csomó más ember, akik mi vagyunk, de nem szivesen vállalnánk fel  újra valamikori önmagunk döntéseit)
 • láttatja a karakterek szélső értékeiben rejlő torzulások és betegségek okait (erőszak, "futball-huliganizmus", vallási fanatizmus, terrorizmus, öngyilkos merénylők, nacionalizmus, rasszizmus, felsőbbrendű ember, fajelméletek stb.stb.)
 • egyedülálló módon bemutatja a rendszer evolúcióját (hogyan alakul ki az emberi karakter -rendszer a törzsfejlődés során az állati  sorból)
 • rávilágít más tudományos és ezoterikus rendszerekkel közös vonások kialakulására (hiszen minden rendszer az emberről szól)
 • útmutatást, programot, receptet ad a karkterünk javítására

és mindezt könnyen feldolgozható térbeli ábrán oktatva, amely lehetővé teszi, hogy minden előképzettség nélkül, két nap alatt megtanulhatjuk azt az ABC-t, amely emberi életek olvasására tesz alkalmassá életünk hátra lévő részében.

Miért nem jók a tesztek?

 • A legtöbb rendszer statikus struktúra, márpedig az ember nem az. Kiváltképp látszik ez abból, amikor egy kérdésre előre megadott válaszok közül mindegyik jellemző rád, mert egyszer ilyen vagy, másszor meg más. Ez egyedül az Enneagramból látszik szemléletesen,
 • sokszor kell magad egy skálán elhelyezni, pedig a skálának csak egy kis részét ismered, a többiről fogalmad sincs, lővésed sincs az adott tulajdonság szélső értékeiről
 • a kérdőíven nem a valóságot írod be, hanem amiről úgy gondolod, hogy a leginkább pozitív rád nézve - és ez akkor is így van, ha tudatosan ügyelsz az őszinteségedre, mert nem ismered magad eléggé
 • az enneagram tesztek sem jók, mert olyan tulajdonságok arányát kell értékelned magadban, amit nem ismersz. Gondold el, hogy meg kell mondanod, hogy egy koktél miből készült, amikor még sosem kóstoltad az alkotóelemeit, sőt nem is vagy megfelelő érzékszervek birtokában!
 • Ha eljössz egy tanfolyamra, ki fogod tölteni a létező legjobb tesztet. Lesznek ismétlők is, ők is kitöltik. Meg fogod látni, hogy  te a tanfolyam előtt kb 50%-os, utána 75%-os, az ismétlő meg 90%-os tesztet fog írni. Legalábbis ez a "sokévi átlag".

Egyetlen megoldás van: meg kell ismerned a karakterek lényegi vonásait (méghozzá  saját tapasztalatból, nem ám hallomásból!) és akkor ízlelgetni, hogy benned miből, mennyi van...Na ehhez kiváló egy olyan tanfolyam, ahol rácsodálkozhatsz a tőled teljesen különböző más karakterekre

Miért lehetnek károsak az "ingyen" tesztek?

Gondolkozz már! Kinek jó, ha összegyűjt rólad egy csomó ismeretet (név, elérhetőségek, szokások, szenvedélyek, befolyásolhatóság)? Ki ajánlgat ingyen önismereti teszteket? Aki meg akar téged fogni, aki manipulálni szeretne, megnyerni céljainak, eladni neked valamit -- és még örülhetsz, ha ez csak egy tárgy...

Különben is, semmit sem érsz vele, ha megtudod - akár a tesztből, akár egy hozzáértőtől -, hogy mi a karaktered, ha nem ismered a rendszert, nem fog mondani semmit, csak egy bélyeg, ami a legtöbbször még helytelen is. Ettől semmivel nem fogsz többet tudni magadról, másokról. Legfeljebb a látszat marad, hogy te is tudsz számokat mondani egy társaságban...

Azt javaslom, nagyon fontold meg, hogy írásos személyiségtesztet mikor adsz ki a kezedből! Honnan tudod, milyen kartotékba kerül bele? Kik fogják és mikor, milyen céllal elővenni? Még állásajánlatnál sem! Ha a cégnek csak olyan  "fejvadászra" telik, aki nem tudja ránézésre, vagy legfeljebb 5 mondat alapján eldönteni a karakteredet, akkor oda nem is érdemes jelentkezned.

Hogyan készülj a tanfolyamra

Keress rá a típuselméletek, karakterológia, Jung, Myers-Briggs, Big5, enneagram  szavakra, borzadj el a rengeteg találattól és néhányat lapozz át belőlük, hogy  legyen mire emlékezni, ha szóbakerül. Esetleg gondolj bele, TE hogyan raknál rendet a sokféle tulajdonság között.

 

 

 

 haza      Publisher: Sipi46  Budapest.