Áttekintés a Reiki irányzatairól
 

Mottó:

Az út szülte az egyet,
az egy a kettőt,
a kettő a hármat,
a három valamennyi létezőt,
mind tartalmazza a hímet és a nőt,
s a láthatatlan lehelet
egybeolvasztja ezeket.


Lao Ce: Tao Te King
(részlet a 42. versből)

Willian Blake: Isten, mint építész


 A fordító megjegyzése:

Az angol nyelvű eredetit Light és Adonea (laspirit@sedona.net) szerkesztette, az egyes rendszerek által közlésre engedélyezett információk felhasználásával.

Mivel fogalmam sincs honnan szerezték az információikat, így természetesen nem vállalhatok felelősséget az esetleges pontatlanságokért, ellentmondásokért és valótlanságokért. Az interneten amúgy is megtalálható minden információ és ez ellenkezője is. Mindezzel együtt érdemesnek tartottam magyarra fordítani, mert a lista mérete elgondolkodtató. Pedig ez csak a jéghegy csúcsa.
Az oldal alján található egy jegyzetek nevű rész, ahol néhány fogalomhoz és technikához magyarázatot fűztem. Viszont vannak dolgok, amikről elképzelni sem tudom mit takarnak. Ahol nem volt egészen nyilvánvaló a kifejezés magyar megfelelője ott zárójelben az angolt is meghagytam.
 

tpbarnabas@yahoo.com

 
 
Tradicionális Usui Reiki Tibeti Reiki Satya Japán Reiki Mari el®
Raku Kei Reiki A Sugárzó Technika,
Eredeti Reiki,Igazi Reiki
Reiki Jin - Kei Do© Saku Reiki
Tera-Mai® és
Tera-Mai® Seichem
Reiki Plus® EnerSense - Buddho Sun Li Chung Reiki
Usui / Tibeti Reiki Johrei vagy Jo Reiki Arany Kor Reiki Jinlap Reiki 
Karuna Reiki® Men Chhos Reiki®
Gyógyító Dharma Reiki
Új Élet Reiki Ichi Sekai Reiki
Seichim, Seichem vagy Sekhem Tradicionális Japán Reiki Kék Csillag Reiki Vadzsra Reiki

 

Tradicionális Usui Reiki (Usui Shiki Ryoho)

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata....
Takata asszony a következő embereknek adta tovább a mesteri fokozatot: Paul Mitchell, Beth Gray, Ursula Baylow, Barbara McCullough, George Araki, Iris Ishikuro, Fran Brown, Barbara Weber-Ray, Ethel Lombardi, Wanja Twan, Virginia Samdahl, Phyllis Lei Furumoto, Dorothy Baba, Mary McFadyen, John Gray, Barbara Brown, Shinobu Saito, Harry Kuboi, Patricia Ewing, Bethel Phaigh, Rick Brockner, és a saját nővérének.

EREDET: Azt mondják, a Tradicionális Usui Reiki pontosan megőrizte Takata asszony tanítását. A Reiki Szövetség (Reiki Alliance) mesterei Tradicionális Usui Reikit tanítanak és léteznek független mesterek is, akik ezt oktatják.

FOKOZATOK: 3 fokozatot tanítanak, általában szóban vagy nagyon kevés jegyzettel.

Első fokozat: 4 behangolás; a Reiki története, elvei, kezelési pozíciók, betegségek és okaik, kezelésük.

Második fokozat: egy vagy két behangolás; 3 szimbólum (neveik, jelentésük és a használatuk módja), távkezelési technika, érzelmi és értelmi kiegyensúlyozási technika.

Mesteri fokozat: 1 behangolás; 1 újabb szimbólum (neve, jelentése és a használat módja), első, második és mesteri fokozatú behangolások elvégzésének módja, egy speciális légzési technika és egyéb dolgok.

Számos független Reiki mester is tanítja ezt az irányzatot.


Raku Kei Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Ishikuro - Robertson....

EREDET: Úgy tartják, hogy Iris Ishikuro (Takata egy tanítványa) volt ennek az irányzatnak a kialakítója. A Raku Kei Reikit néha "A tűzsárkány útjának” is nevezik. (The Way of the Fire Dragon). A Raku az energiának a testben történő függőleges, míg a Kei a vízszintes irányú folyására utal.

FOKOZATOK: 4 fokozata van.

A hagyományos első és második fokozatot egyszerre tanítják; 2 behangolás; egy Rolf Jensen nevű emberről szóló történet, amely szerint ő a Reikit Dr. Usuitól tanulta, elvek, kézpozíciók, betegségek kezelése Reikivel, mester frekvencia lapokat használnak (Antahkarana szimbólummal a belsejében) a test polaritásának megfordítására (bal adás / jobb fogadás). Robertson állítása szerint Takata és Ishikuro használta ezeket a lapokat, 3 hagyományos szimbólumot tanítanak, plusz 1 új szimbólumot, távkezelést, és 3 Kanji kéztartást (mudrát).

A harmadik fokozat neve Reiki Sensei (mester): 1 behangolás; amihez a tanítványnak vennie kell egy mester frekvencia lapocskát; őz gyakorlat (deer exercises), behangolás módja mind a 3 fokozatra, plusz egy fehér fény behangolás, légzési technika “A tűzsárkány lehelete”, 2 újabb szimbólum, vízszertartás, gyógynövények és ásványok használata, Reiki mester hátgerinc terápia.

A mester/tanár fokozat neve: Igazolt Reiki Sensei (mester); a tanítványnak 3 nagy frekvencia lapot kell beszerezni az oktatás előtt. Ez a fokozat azon tanítványok számára van, akik központilag igazolt mester-tanári fokozatot szeretnének, alapjában véve a harmadik fokozat ismétlése. Minden tanítványnak jártasnak kell lennie a Reiki behangolási eljárásokban, tudnia kell az összes szimbólumot, és elkötelezettnek kell lennie a bolygó gyógyítása érdekében. A tanfolyam elvégzéséhez szükséges egy szerződéses megállapodás az Amerika Reiki Mesterek Szövetségével (American Reiki Master Association).

Megjegyzés: Aki kapott egy szimbólumot a Fehér Fénynek (eredetileg Johrei szimbólumnak is nevezik), annak tudnia kell, hogy azt eredetileg a Johrei vallásban az Isten szimbólumaként használják. A vallás követői kinagyítva az oltár fölé helyezik. Közelebbről megnézve látható, hogy a felső része ugyanaz, mint az Usui mester szimbólum. Az eredetije egy kézzel írott japán Kanji egy stilizált szövegben, míg egy másik, stilizált változat látható Diane Stein: “Essential Reiki” c. könyvében és nem tanítják a Raku Kei Reikiben, és nem is Reiki szimbólum.

Ezen ághoz tartozó tanárokat a következő címen lehet találni: http://www.atlantic.net/~arma/.

Számos független Reiki mester is tanítja ezt az irányzatot.


Tera-Mai® és Tera-Mai® Seichem

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Ishikuro - Robertson - Rick & Emma Ferguson - Margarette L. Shelton - Kathleen Ann Milner...

EREDET: Kathleen elvégezte az eredeti Raku Kei Reikit, majd megváltoztatta a behangolási eljárást, kihagyott információkat és új szimbólumokat adott hozzá. Eredetileg ő is Reiki néven tanította a rendszerét, de ez sok problémát okozott, így ma Tera-Mai® Seichem Reiki és Tera-Mai® néven tanítja a rendszerét, ami a következő általa tanított energiák aktiválását tartalmazza: Sakara, Angeliclight és Sophi-el. Kathleen szerint a Reiki nagyon is Földi energia. A Tera-Mai® Seichem kombinálja a Raku Kei, a Seichim, és néhány egyéb nem Reiki rendszert a saját felfogása alapján. A behangolási eljárása nagyon különbözik a Tradicionális Usui Reikiétől. Azt állítja, hogy a szellemi segítője tanácsára változtatta meg a behangolást és a 3 régi/új szimbólumot. Mi a Tera-Mai® energiáját tényleg nagyon is Földinek találtuk, javarészt az új szimbólum és a megváltozatott behangolási eljárás miatt. Mindazonáltal a Sakara, Angeliclight, és Sophi-el kombinációival az energia sokkal magasabb rezgésű és arany “színűvé” válik. Úgy éreztük, hogy a Tradicionális Usui Reiki sokkal finomabb rezgés (magasabb a frekvenciája), mint a Tera-Mai®.

FOKOZATOK: 3 fokozat.

Első fokozat: 1 behangolás; Reiki történet, elvek, kézpozíciók.

Második fokozat: 1 behangolás; a 3 tradicionális szimbólum, 2 új szimbólum a szellemi segítőtől és egyéb szimbólumok (neveik, jelentésük és használatuk), távkezelés.

Mesteri fokozat: 1 behangolás, vízszertartás, és a YOD behangolás (összeköt a frigyláda energiáival); 1 tradicionális, 1 YOD és 1 szimbólum a szellemi segítőtől, ami a behangoláshoz kell, 2 pecsételő szimbólum, és egyéb szimbólumok, behangolási módszerek az első, második és mester fokozatokba, arany, kék és szivárványszínű “Tűzsárkány lehelete” technikákba, a vízszertartásba, a YOD behangolásba. Egyéb szimbólumokat is adnak a tanítványai Kathleennek, amiket ők a saját szellemi segítőiktől kapnak.

Számos független Reiki mester is tanítja ezt az irányzatot.

A következő címen részletesebb információkat is lehet találni az irányzatról: Reiki Threshold


Usui / Tibeti Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Furumoto - Carrell Ann Farmer - Leah Smith - William Rand.
William tanult Reikit a következőktől is: Diane McCumbertól (Raku Kei vonal), Marlene Schilke, Beth Gray, Harry Kuboi, Bethel Phaigh és Phyllis Furumoto.

EREDET: Rand rendszerét Usui / Tibeti Reikinek hívja és Tradicionális Usui Reiki, a Raku Kei Reiki és saját elképzelései alapján alakította ki.

FOKOZATOK: 4 fokozat:

Az első és második fokozatot egyszerre tanítják; 2 behangolás; történet, elvek, kézpozíciók, 3 tradicionális szimbólum (neveik, jelentésük és használatuk), és a távkezelés.

Haladó Reiki Tréning: 1 behangolás: 1 tradicionális szimbólum (jelentése és használata), a Reiki hagyományostól eltérő lehetséges története, Reiki meditáció, a Reiki hálózat (rács), behangolási gyakorlatok és pszichikai sebészet.

Mester / tanár fokozat: 1 behangolás: tanítás a gyógyítási vagy gyógyítói krízisről (healing crisis), Reiki III meditáció (a mikrokozmikus pálya használatával), 2 tibeti behangolási szimbólum, behangolási gyakorlat, behangolási módszerek (hasonló a Raku Keihez) az első, második, haladó és mester/tanári fokozatokba, plusz egy gyógyító behangolás, távolsági- és önbehangolás; ibolyaszín légzési technika, 4 féle Antahkarana szimbólum leírással és használati utasítással).

További információk: http://www.reiki.org.

Számos független Reiki mester is tanítja ezt az irányzatot.


Karuna Reiki®

ÁTADÁSI VONAL: Rand...

EREDET: Itt következik Karuna Reiki® leírása az alapítótól, William Lee Randtól:

“Eredetileg nem akartam egy újabb Reiki rendszert létrehozni, de 1989 környékén elkezdtem nem Usui Reiki szimbólumokat kapni, amelyekről azt állították, hogy hasznosak lehetnek. Beillesztettem őket a behangolási eljárásba, amelyet némelyikhez mellékeltek, és elkezdtem kísérletezni velük. Néhány év múlva meglehetősen nagy gyűjteményem volt és sokan a tanítványaim közül elkezdtek felőlük kérdezgetni. 1993 telén összegyűjtöttem a legjobb tanítványaimat, akik közül több is spirituálisan érzékeny volt, hogy kísérletezzünk a szimbólumokkal és eldöntsük melyek a leghasznosabbak. Szellemi segítséget kértünk és az egész dolog végén kaptunk egy halom szimbólumot, amiknek elég jó energiái voltak. Kísérleteztünk egy behangolási eljárással is, hogy tovább adhassuk őket. Később szellemi segítséggel tovább alakítottam a behangolási eljárást és az egész egy új Reiki rendszerré fejlődött. Az eljárás során végig imádkoztam a Legfelsőbb Erőhöz és azt kértem, kapcsoljon össze azzal a gyógyító erővel, ami a legnagyobb haszonnal jár a világ számára. Nem én közvetítettem ezeket a szimbólumokat, hanem más Reiki mesterektől származnak. Egyikük Marci Miller. 1995-ben irányítottak, hogy világosan meghatározzam a rendszert és nevezzem el Karuna Reiki®-nek, amit az Együttérzés Reikijének lehetne fordítani. Bár a Karuna Reiki®-ben előfordulnak ugyanazok a szimbólumok, mint néhány másik Reikiben, de a behangolási eljárás különböző volta miatt a Karuna Reiki®-hez kötődő energiák egyedülállók."

FOKOZATOK: 2 szint van:

Mindkettőt csakis Reiki mestereknek tanítják egy 3 napos tanfolyam keretében a központban. 2 behangolás, egy-egy mindkét szinthez, 9 nem Usui szimbólum, plusz 1 tradicionális és 2 tibeti szimbólum (neveik, jelentésük és használatuk), ibolyaszín lehelet, kántálás, és meditáció. Létezik csak gyakorlóknak kifejlesztett verzió is, azoknak, akik nem akarnak tanítani.

További információ: http://www.reiki.org.

Számos független Reiki mester is tanítja ezt az irányzatot.


Seichim, Seichem vagy Sekhem

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Dr. Barbara Ray - Patrick Ziegler....

EREDET: Eredetileg Patrick Ziegler szellemi segítőjétől kapta az irányítást, hogy adjon még hozzá szimbólumokat a rendszerhez és változtassa nevét Seichimre. Néhányan azt állítják, hogy a Seichim gyökerei Egyiptomba nyúlnak vissza és talán az eredeti rendszer kibővítése után a Seichim egyiptomi információkat is tartalmaz. Mindazonáltal az a rendszer alapjai Japánból Dr. Usuitól származnak. 4 különböző változatát találtuk meg a Seichimnek:

Az első nagyon közel van a Tradicionális Usui Reikihez (egészen Patrickig visszavezethető vonallal) kibővítve 4. és 5. fokozattal (itt facet-nek hívják őket).
Az első fokozat ugyanaz, mint a Tradicionális Usui Reiki: 4 behangolás.
A második fokozaton 2 behangolás van, 3 hagyományos szimbólum, variációk az erő szimbólumra, távkezelés, és érzelmi/értelmi kiegyensúlyozás.
Mester fokozat: 1 behangolás; 1 szimbólum, a behangolások módszere.
4. Fokozat: 1 behangolás, állatok és élettelen dolgok behangolása.
5. Fokozat: 1 behangolás: személyes áldás (empowerment)

A másodikon tényleg erősen érződik az egyiptomi hatás (ennek vonala Patrick - Phoenix Summerfield - Marsha Burack...) Ezen a vonalon két fokozat (facet) van mindkettőn 11 lépcső és 4 szint. Minden fokozatnak külön behangolása van és hivatkozásai Sekhmetre.
II-es reikisként kezdve az első szint neve Sekhmet Adeptus, 2 behangolással.
A második szint neve Sekhmet Mester/tanár: 1 behangolás, 9 szimbólum, behangolások módszere és egyéb információk.

A harmadik tibeti érzéseket kelt (a vonala Curtis Hakeem...) és 7 szintje van új szimbólumokkal és tanításokkal minden szinten.
Első szint: 1 behangolás, kézpozíciók;
Második Szint: 1 behangolás, 3 szimbólum (neveik, jelentésük és használatuk, és távkezelés.
Harmadik Szint: 1 behangolás, 13 szimbólum 7 meleg, és 6 hideg. A szimbólumok nevek és betűk a tibeti abc-ből. A kezelés során mind a 13 szimbólumot használják, kézrátétel nélkül, kb. 45 percig tart, a páciens áll és Seichim gyakorló pedig betáncolja a szimbólumot az aurába. A kezelés során úgy lehet érezni, mintha az ember a földbe süllyedne.

A negyedik féle az a Seichim amit Patrick manapság tanít. Ráhangolja az embert az Élő Fény energiájára, ami inkább 8-as alakzatban árad, ellentétben a Reiki spirális mozgásával. A behangolás meditációban történik, amikor is a felső szív csakra kinyílik, és összeköttetésbe kerül a Földdel és az Univerzális Energiákkal. A behangolás során az energia nagyon éteri érzetet kelt a Sugárzó Technikához hasonló ízzel. Azt mondják a Seichimben lehetséges az energia erősségének irányítása. Nem tapasztaltunk nagy különbséget a Seichim és a Reiki energiái között, mindkettő gyengéd szeretettel teli energia, amelyek segítenek helyreállítani az egyensúlyt a testben és összeköti a beavatottat a Forrással / Teremtővel / Istennel.

Számos független Reiki mester is tanítja ezeket az irányzatokat.

Néhány oldal, amit a Seichimnek / Sekhemnek szenteltek:
The World of Sekhem
Information Gallery


Tibeti Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Tschen Li, Ralph White, Craig Ellis...

EREDET: Ez a vonal azt állítja, hogy Tschen Li Dr. Usuitól tanult és Ralph White vitte a Reikit az Egyesült Államokba.

FOKOZATOK: Legalább három különböző módon tanítják a Tibeti Reikit.

Az elsőben a mesteri szintig mindent egyetlen tanfolyamon tanítanak, 1 behangolás; 4 tradicionális szimbólum és 15 nem tradicionális szimbólum. A szimbólumok ezen a tanfolyamon nem tibetiek sem természetben, sem alakban és a nevük sem tibeti. Némely egyiptomi, alak és név tekintetében, némelyik csak archetipikus szimbólum. Tanítják a behangolásokat, légzési technikákat, amik lényegükben jóga légzések, és kabbalista információkat.

A másodikban 5 fokozat van. A tanítás tartalmazza a tibeti 5 elem tanát a behangolással, tisztítással és gyógyítással kapcsolatban; 25 szimbólum, meridián terápia, információk az energiatestekről a 8 csodálatos csatornát is beleértve, mikro / makrokozmikus pálya, pszichikus ösvények és éterikus sablonok kiterjesztése, távkezelés, pszichikus sebészet, traumák feloldása, ön-megerősítés (self-empowerment), érzelmi test megtisztítása, 1 behangolás minden szinten. Ez eléggé hasonlít Gary Jirauch féle Jinlap Reikihez.

A harmadikban ugyanazok a tanítások, mint az Usui / Tibetiben, de Tibeti Reikinek hívják.

Számos független Reiki mester is tanítja a Tibeti Reiki variációit.


The Radiance Technique®, Authentic Reiki®, Real Reiki® 
(A Sugárzó Technika, Eredeti Reiki, Igazi Reiki)

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Dr. Barbara Ray...

EREDET: Kezdetben Dr. Ray a Reikit 3 fokozatban tanította; valamint azt is állított, hogy Takata asszony több mester kulcsot adott neki, mint a többi tanítványának. 1980-ban Dr. Ray Takata asszony megalapították az Amerikai Reiki Szövetséget (The American Reiki Association, Inc.), amit ma A Sugárzó Technika Nemzetközi Szövetségének hívnak (The Radiance Technique International Association, Inc.). Az 1983-ban először megjelent “The Reiki Factor” című könyvében Dr. Ray nem utal a Sugárzó Technikára, sem az Igazi Reikire. Nem sokkal a könyv megjelenése után Dr. Ray azt állította, hogy a Reiki beszennyeződött és megváltozatta tanításának nevét Sugárzó Technikára, Eredeti Reikire és Igazi Reikire.

FOKOZATOK: Ray 7 fokozatot tanít. A Sugárzó technika formájában hasonló a Tradicionális Usui és Raku Kei irányzatokra.

Első fokozat: 4 behangolás; történet, elvek, kézpozíciók.

Második fokozat: 1 behangolás: távkezelés, és 3 tradicionális szimbólum. Ray nem közli a szimbólumok szent neveit a második fokozatnál, hanem Kozmikus Minta 1 (erő szimbólum), Kozmikus Minta 4 (értelmi/érzelmi szimbólum) és Kozmikus Minta 22 (távkezelés szimbólum) néven említi őket.
Később magasabb fokozatoknál megadja az eredeti japán neveket (mantrákat) is. Szimbólumai megegyeznek a Rand által tanítottakkal (ahogy eddig tudjuk egész a 7. fokozatig), de vannak extra szimbólumai is, amiket Rand nem tanít. A behangolás kicsit különbözik a többiektől, formájában hasonlít a Seichim egy ágában alkalmazotthoz. A légzés erősítésére szolgáló technika nem hasonlít egyetlen eddigihez sem. Amit a Sugárzó Technikáról tudunk az az, hogy Dr. Ray több szimbólumot ad, mint Phyllis (Takata unokája), lehet hogy saját kutatásai alapján találta őket, de az is lehet, hogy tényleg Takatától. A Sugárzó Technikában a harmadik fokozat taníthatja az első és második fokozatot, a negyedik az 1.,2.,3. fokozatokat az ötödik 1.,2.,3.,4. fokozatokat, a hatodik még plusz az ötödiket, és a hetedik a hatodikat is. Dr. Ray jelenleg csak a magasabb fokozatokat tanítja.

Kapcsolat a Reiki ezen ágával: http://www.trtia.org.


Reiki Plus®

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Phyllis Furumoto (és Barbara McCullough) - David Jarrell... David tanult Virginia Samdahltól és Barbara McCulloughtól is.

EREDET: A Reiki Plus® rendszert David Jarrell fejlesztette ki és a Reiki Plus® intézet alapítója is. A hagyományos Reikiben tanított információkat egyéb tanfolyamokon szerzett ismereteivel ötvözte. Akik elvégzik a Reiki Plus®-t, annak lehetősége nyílik lelkészként szolgálni az egyházában.

FOKOZATOK: 4 Reiki gyakorlói fokozat, plusz Mester Szint a 2 Reiki programban. Az intézet 5 programot ajánl: Reiki Plus® Gyakorló Program, Reiki Plus® Mester Program Tanároknak, PSEBsm Gyakorló Program, PSEBsm Mester Program, Reiki Plus® Távoktatás Program. Az intézet 310 óra oktatást kínál. A gyakorlói minősítéshez 155 óra tantermi oktatás és sikeres vizsga szükséges. Az összes jelenlegi Reiki Plus® Mester elvégezte a fenti tanfolyamot és 3 - 9 évet töltött gyakorlással, tanulással, valamint oktatói órákon tanult és utazott Daviddel. A Reiki Plus® intézet hasonló a Fény Piramisának Egyházához, amely a természetes gyógyítás egyháza és szövetségileg (USA) elismerten gyógyít a Reiki Plus® által és az Éteri Test Gyógyítással. Az intézet a Reiki alapelveitől eljutott a tanácsadásig, az étertesti csakra gyógyításon át, a lelki szintű gyógyításig, valamint tanítanak a magas szintű mesterekről és a spirituális ésszerűségről.

Itt található a honlapjuk: http://www.reikiplus.com


Johrei vagy Jo Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Úgy tartják, hogy ez az iskola eredetileg a Raku Kei Reikiből alakult ki.

EREDET: A Johrei Reiki a Raku Kei Reiki és a Johrei vallás összeolvadásából jött létre. A Johrei Szövetség nem ismeri el őket és bejegyeztették a Johrei nevet, így annak jogosulatlan használata tiltott. Valószínűleg néhány a Raku Kei szerint tanult mester kilépett és elkezdték a rendszert, mint Johrei Reikit tanítani. Ma már nem tanítják ezen a néven.

FOKOZATOK: 1 fokozat van.

Mester fokozat: A tanfolyam az első szinttől a mesteri fokozatig eljuttat egyetlen hétvége alatt. 3 behangolás. Találkoztunk több Johrei Reiki mesterrel. Mesteri szintű energiájuk van, de kevés a tárgyi tudásuk, minden amit tudnak, csak az hogy, hogy kell behangolásokat adni. Tanítani akarnak, de nem tudják mit. Nem tűntek járatosnak a kézrátételes kezelésben, sem a szimbólumok jelentésében. Természetesen ezt csakis azokra mesterekre mondhatjuk, akikkel személyesen is találkoztunk.

Következik egy levél a Johrei Szövetségtől a Johrei és a Reiki témájában:

Kedves Reiki mester!

Évek óta feltűnnek a Johrei közösségben Reiki mesterek és gyakorlók, akik érdeklődnek a Johrei iránt. Sokan az érdeklődők közöl Johrei közvetítők lesznek. Ellenben általánosságban véve nagyon kevés Reikis múlttal rendelkező ember marad tagja a Johrei egyháznak huzamosabb ideig. Most azt gondoljuk, ez azért van, mert a Reiki és a Johrei céljai különböznek.

Itt következik a Johrei és a Johrei Szövetség rövid ismertetése és a Johrei valamint a Reiki kapcsolatának rövid ismertetése. Néhány pont különösen hangsúlyos, a félreértéseket elkerülendő.

A nemzetközi Johrei mozgalom Japánban kezdődött Mokichi Okada (aka Meishu-sama 1882-1955) tevékenységével. Isten kinyilatkoztatta neki, hogy a paradicsom megteremtése a Földön nagyon rövid időn belül bekövetkezik. A kinyilatkoztatások által megtanulta, hogy a három szerencsétlenség (betegség, szegénység és konfliktusok) okai spirituálisak, és ezen okok nagymértékben megszüntethetők a JOHREI® közvetítésével.

Az általa létrehozott nemzetközi szervezet célja a Paradicsom megteremtése a Földön. A Johrei pusztán csak egy eszköz ennek érdekében. Bár történtek csodás gyógyulások a Johrei által, célunk mégsem a gyógyítás. A Johrei Szövetség tagjává lenni azt jelenti, hogy az ember szolgálni akar (ellenszolgáltatás nélkül) a Földi Paradicsom megteremtésében, önfeláldozóan segítve az embereket. Nem célunk a gyógyítók képzése.

Néhányan azt hiszik, hogy a Johrei és a Reiki között erős kapcsolat áll fenn. Mi ezzel ellentétben azt hisszük, hogy a Johrei és a Reiki tekintetében azt hisszük, hogy a Johrei és a Reiki alapjaiban különbözik. A Johrei Közösségnek világosan megfogalmazott Tanításai és gyakorlatai általában az írott Tanításokat követik. Az évek során a Reiki közösség folyamatosan változónak tűnt, különböző szóhasználattal és hitekkel, melyek a tanároktól függtek…

Évekkel ezelőtt a Johrei Szövetség hivatalosan bejegyeztette a Johrei szót, mint megkülönböztető védjegyet. Az elmúl években több Reiki mester is használta a Johrei szót, a Reiki változatuk bemutatásakor (pl. Johrei Reiki) az engedélyünk nélkül. Így érthető az aggodalmunk, különösképp, ha a Johrei és a Reiki közti különbségekre gondolunk. Sok energiába és pénzbe került, hogy megszüntessük a jogosulatlan használatot. Bár minden esetben barátságos levelet küldtünk, az érintett emberek dühösen és negatívan reagáltak. Így a negatív tapasztalataink alapján arra kérünk minden Reiki mestert, hogy komolyan gondolja meg, ha érdeklődik a Johrei Szövetség iránt. Mindenkit üdvözlünk és szívesen közvetítünk számára Johreit. Amennyiben az érdeklődése ennél több, kérjük fontolja meg a fentieket. Amennyiben további kérdései vannak, örömmel megválaszoljuk azokat. Az alábbi címen elérhet bennünket.

Ray Toba, Johrei® Fellowship
1971 W. 190th, Suite 280
Torrance, CA 90504
Ph. (310) 523-3840
Fax (310) 523-3843
E-mail: JFNHQ@aol.com
Webpage: http://www.johrei.com/

A történet érdekes része lehet a következő: Lehetséges, hogy Mokichi Okada Dr. Usui tanítványainak egyike volt. Egy Okada nevű ember ezen információ Usui emlékkövére történő felírásával adózott emlékének. 

Men Chhos Reiki® vagy Medicine Dharma Rei Kei©
(Gyógyító Dharma Rei Kei)

A Reiki ezen ágára néha Vadzsrajána Reiki néven is hivatkoznak.

ÁTADÁSI VONAL: A Reiki ezen ágát Yeshe Drugpa Thrinley Odzer láma rekonstruálta Dr. Usui munkái alapján.

EREDET: Dr. Usui írásos jegyzetei, barátaihoz írt levelei, valamint buddhista szövegek alapján. Ezek egyike a titkos és ritka “A Testet Meggyógyító és az Elmét Megvilágosító Transzcendes Fény Villámának Ösvénye” nevű tantra. (The Path of the Thunderbolt of Transcendent Light That Heals the Body és Illumines the Mind.) A tanítás Usuit buddhistának tartja és “Kegyes Orvos Boddhiszattvának” nevezi. Yeshe Drugpa Thrinley Odzer láma, a Men Chhos Rei Kei intézet spirituális igazgatója és tanára jelenleg is fordítja Dr. Usui és haladó tanítványainak eredeti tanításait szanszkrit, kínai és japán nyelvű anyagokból. Yeshe láma a bhutáni Drugpa Kagyü rend elismert lámája és korábban singon buddhista (a buddhizmus egy japán ága) gyakorló volt. 1989-ben teljes singon átadást kapott a híres singon gyakorlótól és jógitól Dr. Ajari Werricktől. Yeshe láma (eredeti nevén Dr. Richard Blackwell, George Blackwell tábornok fia) a klinikai pszichológia kisdoktora (PhD in Clinical Psychology) és az Oregon állambeli (USA) remetelakában él O’Brien város közelében.

Mi is az a Men Chhos Rei Kei? A Men Chhos Rei Kei a spirituális gyógyítás egy rendszere, amely “A Testet Meggyógyító és az Elmét Megvilágosító Transzcendes Fény Villámának Ösvénye” nevű tantra rekonstruált tanításain alapszik. Mi a Men Chhos Rei Kei tanulmányozására és továbbadására létrehozott intézet? Az intézet egy tanító szervezet, amely ugyanúgy van bejegyezve, mint bármelyik magániskola vagy egyetem és célja a Rei Kei a fent említett buddhista tantrán, valamint Dr. Usui és Dr. Watanabe jegyzetein alapuló oktatása. Ezeket az iratokat George Blackwell tábornok szerezte Japánban, 1946-ban.

Az iskola célja segítséget nyújtani a spirituális fejlődés vadzsrajána buddhista útján. A Reikit is ezen az úton segítő eszköznek és nem előfeltételnek fogják fel.

FOKOZATOK: 7 fokozat van:

Első fokozat: 1 behangolás, 5 szimbólummal, amelyek közül néhány hasonló a Tradicionális Usui Reikiben alkalmazottakhoz, és néhány pedig nem. Ez a szint bárki számára elérhető és megfelel a legtöbb Reiki rendszerben tanított 1-3 szintnek. A további fokozatok (2-7) mindenkinek taníthatók, akik Vadzsrajána buddhista menedéket vesznek-, ahogy Dr. Usui is tanította.

Itt található a Reiki története, ahogy a Men Chhos Rei Keiben tanítják.

A következő oldalon bővebb információk találhatók: Men Chhos Rei Kei©.


Traditional Japanese Reiki
(Tradicionális Japán Reiki)

A Tradicionális Japán Reikiben (TJR) nem osztják azt a nézetet, hogy egy behangolás továbbviszi a vonalat. Szerintük annak a képessége, hogy a valaki a Reikit gyakorolni, illetve továbbadni tudja, a legelső, a rendszerrel összekapcsoló behangolás során alakul ki, és nincs semmi köze semmilyen szimbólumhoz, mantrához, vagy mudrához (kéztartáshoz). Így a rendszerben nincsen hierarchia, nincsenek “mesterek”, nem létezik a “nagymester” vagy “vonalhordozó” fogalma sem. Ők a TJR-t Usui gyógyító rendszere iskolájának tartják és nem Takata asszony iskolája egy variánsának.

SZÁRMAZÁS: Dave King szerint ő az “első kapcsolatot” a következő módon kapta:
Mikao Usui, Toshihiro Eguchi, Goro Miyazuki, Yuji Ohnuki (Agadir, Marokkó - 1971).

TJR: Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Tatsumi (Japán - 1995/96).

Egyéb Reiki tanulmányai:

Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata, Rick Bockner, Wésa Zwaan (Edmonton - 1993)
Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata, Barbara Weber-Ray, Miako Mitsui, Takahashi, Ayumi Sato/Toshitaka Mochizuki (Japan - 1995).
Tanult William Rand "Usui / Tibeti Reiki" rendszerében is 1994-ben.

EREDET: Ezen információk többsége közevetlenül Mikao Usui ma is élő utódaitól származik, akik Japánban élnek és dolgoznak, valamint Chujiro Hayashi tanítványainak egyikétől; Tatsumitól, aki 1996-ban 90 évesen halt meg. Vagyis nem Takata asszonytól, sem valamelyik nyugati irányzattól. Szerintük az egész rendszer egyedüli hajtóereje a gyakorló szándéka, aki a rendelkezésére álló eszközökkel irányítja az energia áramlását. Az Usui gyógyító rendszer eredeti célja az egész személy (test, szellem és lélek) gyógyítása volt. Az ÉN-t kezeli és eztán mások kezelése is lehetővé válik az ÉN-en keresztül. A rendszernek nincs kapcsolata semmilyen indai-tibeti energetikai módszerrel, sem a tibeti vadzsrajána buddhizmussal.

FOKOZATOK: Az előrehaladásnak öt szintje van és három fokozata:

Első fokozat: (4 behangolás) a tanítvány 4 “kapcsolódási transzformáció” vagy behangolás segítségével kerül a rendszerbe. Ezek teljes kapcsolatot jelentenek és a folyamat alapvető részei.

Második fokozat: (3 behangolás, 3 szimbólum) Transzformációk/behangolások a különféle eszközök/szimbólumok elérésére. Minden eszköz/szimbólum egyféle szűrőként működik ami a Reiki energiára hat. Egy szimbólum felrajzolása test/szellem kapcsolatot hoz létre, ami aktiválja ezt a szűrőt. A II. szintű behangolásokat ezért irányító transzformációknak (Control Transformations) nevezik.

Harmadik fokozat: (1 behangolás, 1 szimbólum) Ez a szint olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nem találhatók meg a nyugati Reiki rendszerekben. Tartalmaz valamit a Reiki Szövetség (Reiki Alliance) által kiadott “mester” szinten, illetve a michigani Reiki oktató központ által kiadott “3A” szinten információkból. Ezen a szinten ön-megerősítést (self empowerment) tanítanak, valamint szükségesek megfelelő gyakorlati tapasztalatok.

Tanári fokozat: ez a harmadik szintet követi. Lehetővé teszi az 1-3 szintek továbbadását, valamint ez egyféle tanoncidőszak. A tanítvány a transzformációk elméletét és gyakorlatát tanulja. A nyugati iskolákkal ellentétben ezen a szinten nem engedélyezett más tanárok tanítása. Ahhoz, hogy a TJR tanára lehessen valaki, kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy betartja az iskola etikai kódexét.

Haladó tanári fokozat: Csak egy haladó tanár taníthat másik tanárt. Ez a szint hosszú tanulmányokat kíván a rendszer belső hatásai terén, valamint egy értekezés megírását. Ez a szint behatóan foglalkozik a csi-kunggal (qigong), a hagyományos kínai orvoslással, a feng-shuival és más taoista energetikai módszerekkel.

Itt olvasható a Reiki története, a Tradicionális Japán Reiki tanítása szerint.

Bővebb információ: Traditional Japanese Reiki


Satya Japanese Reiki
(Satya Japán Reiki)

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Toshihiro Iguchi - Goro Miyazaki - Mieko Mitsui - Takahashi - Toshitaka Mochizuki - Shingo Sakuma... Mieko Mitsui tanult Dr. Barbara Raytől is.

EREDET: Ez a Reikinek egy újabb Japánból eredeztethető ága. Említi Hayashit és Takatát, mint akik szintén tanultak Reikit, de a vonala keleti. Az egyedüli nyugati befolyást Mieko Mitsui vitte a rendszerbe, aki megtanulta a Sugárzó Technikát is. A tanítások nagyon hasonlók a Sugárzó Technikához, de egyszerűbb megközelítéssel. A Satya Reiki leginkább Indiában elterjedt.

FOKOZATOK: 3 fokozat/4 szimbólum.

Első fokozat: 3 vagy 4 behangolás; rövid történetet tanítanak, a Reiki elveinek japán változata, 12 egyszerű kézpozíció (4 újabb variációval), a Reiki 10 jellemvonása, előnyei, hogyan adjunk jó kezelést, reagálások a Reikire (21 napos tisztulás), a Reiki használata a mindennapi életben és Reiki maratonok.

Második fokozat: 3 behangolás (szimbólumonként egy; a 3 tradicionális szimbólum és a neveik; használatuk/rajzolásuk. Földelő, tisztító és semlegesítő energetikai technikák, értelmi/érzelmi kiegyensúlyozás és távkezelés. Csoportos távkezelések előnyei és sok önsegítő és másokat segítő egyéb technika.

Mester fokozat: 1 behangolás/1 szimbólum; behangolások tanítása, szimbólum neve, használata, rajzolása és használatának többféle technikája, Reiki meditációs technika, ami hasonlít az Usui / Tibeti Reikiben alkalmazotthoz, valamint a Sugárzó Technikában és a Seichimben tanítottal megegyező légzési technika (nem a mikrokozmikus pályát használó).

Sok független Reiki mester is tanítja ezt az ágat.


Reiki Jin-Kei Do©

Az Usui Reiki keleti ága Tiszteletreméltó Seiji Takamori közvetítésével.

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Sensei Takeuchi - Tiszteletreméltó Seiji Takamori - Dr. Ranga J. Premaratna (jelenleg a vonal feje).

EREDET: Ez a vonal a Reikinek egy külön ága, nem módosított, rekonstruált, vagy szellemi segítők által sugallt. A nevét Ranga Premaratna találta ki, hogy a tanítások többi ágától megkülönböztethető legyen. A név a következőképpen fordítható: "Reiki: Az együttérzés és a bölcsesség egyesítésének útja”. A Reiki Jin-Kei Do a Reikinek együttérzéssel és bölcsességgel kiegyensúlyozott módon történő gyakorlása és a mindennapi életben való alkalmazását jelenti. Így inkább életmóddá válik, ahelyett, hogy megmaradna egy újabb gyógyító technikának. A vonal egyébként spirituális is, mivel hangsúlyozza a napi meditációs gyakorlatokat, mint a Reikivel való gyakorlás eszközét. Ugyanakkor középpontba helyezi az együttérzést (és a szerető kedvességet), valamint a szív megnyitását a meditáción és a Reikin keresztül. A tanítások különböznek Takata asszony tanításaitól, mivel az átadás vonala több buddhista Reiki mestert tartalmaz, akik következetesen hangsúlyozták, hogy a Reiki testi / szellemi / lelki gyógyító hatásai a megvilágosodáshoz, illetve a spirituális beteljesüléshez való közeledés eredményei.

Itt található a Jin-Kei Do Rei Kei története.

További információk a Jin-Kei Do Rei Kei-ről: The Healing Touch.


EnerSense-Buddho

ÁTADÁSI VONAL: A tanítások és átadások részben Usuitól származnak - Hayashi - Takeuchi - Takamori – Premaratna közvetítésével.

EREDET: Állítólag nepáli, tibeti és észak-indiai buddhista lámáktól származik. Tiszteletreméltó Seiji Takamori (buddhista szerzetes) a Reikit és különleges meditációs technikákat kapott Dr. Usuitól és kutatni kezdett ezen a területen. Így talált rá egy teljes spirituális rendszerre, amely a gyógyítással is összefüggött, és felismerte benne azokat az eredeti technikákat, amelyek a Reikivel kapcsolatosak. Ezek az Usuitól és a lámáktól származó tanítások 4 szinten kerülnek oktatásra, EnerSense-Buddho néven. A rendszer meditációs technikákat, behangolásokat (empowerments), ősi szimbólumokat, mantrákat, yantrákat (meditációs geometriai alakzatokat), buddhista istenségek vizualizációit, marma pont gyógyítást, csi-nádi gyakorlatokat, buddhista tanításokat és filozófiát foglal magába. A tanítások közvetlen módon (személyesen) kerültek átadásra, nem módosítottak, rekonstruáltak vagy szellemi segítők által közvetítettek, és a Reiki Jin-Kei Do rendszerben haladó tanulmányoknak számítanak

További információk: EnerSense-Buddho


Golden Age Reiki
(Arany Kor Reiki)

ÁTADÁSI VONAL: Maggie Larson (Shimara)...

EREDET: Ezt a rendszert Shimara fejlesztette ki, a tartalmazott információk és behangolások hasonlóak a Tera-Mai®-hoz, plusz hozzáadott szellemi segítők által közvetített szimbólum, és az elemi/szoláris sugarak energiája.

FOKOZATOK: 3 fokozat és képzés egyéb energiákban. 

New Life Reiki
(Új Élet Reiki)

EREDET: Úgy tartják a Nemzetközi Reiki Intézet (International Institute of Reiki) , mely az Indiai Reiki Alapítvány része, által bevezetett rendszer. Az Egyesült Királyságban felvették a Világ Újélet Reiki Alapítványba. (World Newlife Reiki Foundation, UK)

FOKOZATOK: ? Azt hallottuk, hogy a Reiki ezen ága 150 szimbólumot tanít és Indiából jött. Sajnos ez minden amit tudunk róla. Aki bővebb információval tud szolgálni, kérjük, küldje el nekünk. Köszönet a segítségért!

További információkért kérjük, hívja az intézetet: 91-44-4724057 vagy 91-44-4839415. Fax: 91-44-4839415. 

Blue Star Reiki
(Kék Csillag Reiki)

ÁTADÁSI VONAL: John Williams - Gary Jirauch...

EREDET: Eredetileg Kék Csillag Mennyei Energiának nevezték. John Williams dél afrikai Reiki mester közvetítette ezt az energiát szellemi segítőjétől, Makuantól 1995 januárjában. John Williams szerint a Kék Csillag Mennyei Energia azon szellemi képesség közvetítése, amely képes áthidalni a az ember és Isten közötti rést, létrehozva a szivárványhidat. Így a beavatott számára lehetővé válik ennek a lehetőségnek a felhasználása és kiterjesztett tudatállapotok való működés. Makuan a Kék Csillag Mennyei Energiáról szóló tudást Os-Mo-Ro-Puptól kapta, egy ősi egyiptomi misztikus iskola a forrása. A szellem és szív között fenntartott egyensúly a kulcs ennek az energiának a használatához és megjelenítéséhez. Azt mondják eszköz a béke elhozására és a bolygó mielőbbi gyógyítására. A Kék Csillag nem érdekelt az olyan azonnali eredmények elérésében, mint az egészség, védelem, pénzügyi gyarapodás és egyéb a mindennapi életre vonatkozó szükségletek kielégítésében. Inkább a növekedés, evolúció és gyakorlóinak szellemi fejlődése a célja. (Úgy hangzik a Reikiben.) Védelmezi a tudatot a pszichológiai széttöredezéstől, ami fenyegetheti azt a multi-dimenziós időutazások alatt. 1995 áprilisában John bevezette Gary Jirauchot a rendszerbe. Gary változtatott a rendszeren és a nevét Kék Csillag Reikire módosította.

FOKOZATOK: 2 fokozat van. Reiki és Karuna Reiki mesterek számára tervezték. Az első szint neve Os-Mo-Ro-Pup Gyakorló, a másodiké Mester szint. 1 behangolás szintenként. Gary 14 szimbólum adott hozzá. A Kék Csillag Gyógyítás Mennyei Energiái sok szintre lefordíthatók és használhatók, alapvetően a születés és újraszületés ciklusaiban. A szimbólumok és a Hekau erő szavai erősek és pozitívan hatnak a pszichére. Istent vagy a különféle archetipikus energiákat tartalmazzák. Néhányan akik dolgoznak vele, azt mondják nem Reiki és az egyetlen hasonlóság az az, hogy ez is egyetemes életerő.
  

Mari el®

ÁTADÁSI VONAL: Usui - Hayashi - Takata - Ethel Lombardi....

EREDET: 1983-ban, csakúgy mint napjainkban a Reiki egy változási folyamaton ment át. A rendszer mesterei eldöntötték, hogy hogyan tanítsanak, némelyek Barbara Rayt követték, míg mások Phyllis Furomotót. Ethel Lombardi, aki szintén Takata asszony által avatott mester volt, ahelyett hogy valamelyikükhöz csatlakozott volna, kifejlesztette a saját rendszerét., amit Mari-elnek nevezett el. Mari Szűz Máriát képviseli, El pedig Isten egy neve. Állítólag Ethel csak egyetlen embernek tanította meg hogyan adhatja tovább a rendszert, és ma már nem tanítják. Egy haladó tanítványa viszont kifejlesztett egy újabb rendszert, amit Sugárzó Szív Terápiának hívnak.

FOKOZATOK: Egy fokozat van, és lehetőség a haladó technikák elsajátítására. Az első alkalommal egy behangolást adnak (nagyon hasonló a Reiki behangoláshoz) és 3 szimbólumot (különbözőek az Usui Reikitől és távolsági, erő és Magasabb Én kapcsolódási szimbólumoknak hívják őket), melyek nem titkosak, kézpozíciók, távkezelés és bizonyos energia vezetékek nyomon követése a páciens és a gyakorló testén, a kezelés megkezdése előtt (hasonló a Fénytest Aktiváláshoz). Haladó osztályokban új technikák kerülnek bemutatásra az energia használatára és megtisztítására. A rendszer energiája gyengéd és szív központú. Egy érdekes technika, amit tanítanak, az ennek a gyengéd energiának a belesétálása a Földbe gyógyítás- és átalakításképpen.
  

Saku Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Frank A. Petters - Hunan & Lino Alelyunas - Eric Bott - Bill Pentz, plusz Karuna Reiki - Rand -.

EREDET: A Saku Reiki valójában átfogó jóléti program, amit a Reiki köré építettek, a test, szellem, és lélek gyógyítása rezgésekkel, táplálkozással, kristályokkal és egyéb természetes gyógyszerekkel. A Saku Reiki alapja egy speciális klinika gyakorlata, amely orvosok által javasolt olyan páciensekre összpontosított, melyeknél hagyományos gyógyszerek hatását fokozta az alternatív kezelés.

TÖRTÉNET: Eric Bott, német elektronikai mérnök kiterjedt személyes keresésbe fogott régi európai gyógyító technikák után, mint táplálkozástudomány, különféle gyakorlatok, vitaminok, gyógynövények és ásványok, homeopátia, Bach virágok, izomtesztek. Gyógyítói érdeklődése a az elektronikai mérnökségtől a hivatásos sebészeti ápolói szakma felé mozdította. Így jutott az Egyesült Államokba és új életet kezdett egy szellemi, fizikai, érzelmi és spirituális gyógyításnak szentelt közösségben. Itt szerezte meg a hivatásos ápolói oklevelet és itt tanult arról is hogyan segíthet másokon diétákkal, gyakorlatokkal, gyógynövényekkel, ásványokkal, fűszerekkel, siacu masszázzsal, akupresszúrával, és reflexológiával. Két tapasztal energiákkal dolgozó gyógyítónál is tanult, Hunan és Lino Alelyunassal, akik korunk legalaposabb spirituális tanáraitól tanultak. Beutazták Nepált, Indiát, Indonéziát, Thaiföldet, Európát, Japánt és Ausztráliát tapasztalatokat gyűjtve különféle spirituális hagyományokból, úgy mint buddhizmus, szufi hagyomány, hinduizmus, advaita vedanta, taoizmus, sámánizmus és a Reiki. Úgy érezték a Reikiben rejlik a legtöbb lehetőség, így elhagyták a kommunát, és ezt a fajta gyógyítást kezdték el folytatni. Korai Tera Mai és Karuna Reiki mesterektől indulva mentek a Távol-Keletre, hogy Frank Arjava Petter, a "Reiki Tűz" szerzőjétől tanuljanak, hogy igazi Reiki mester-tanárok lehessenek az Usui Gyógyító Módszer szerint (Usui Shiki Ryoho). Innen folytatták útjukat Nepálba és egy olyan szerzetestől tanultak, akinek az élete az energiával való gyógyítás és annak tanítása volt. Ő aztán megosztotta velük a Reiki gyökereit és néhány hatásos nem Reiki technikát is.

Közben Eric Bott is elhagyta a kommunát és vezető tanácsadó ápoló lett, életmód és táplálkozási tanácsokkal látva el Kalifornia egyik legrégebbi és legismertebb megelőző tevékenységet folytató klinikáján. Itt olyan sikere volt, hogy a orvostársai segítették, hogy saját alternatív gyógyító centrumot hozzon létre. Eric összeállt Martin Mulderssel (MD,DO,Phd) aki holland emigránsként Európában szerezte fokozatait. A Grass Valley-ben nyittták meg klinikájukat, magasan a Sierra Nevada hegyei között, ahova a gyógyítók generációk óta vándorolnak. Az orvosok a nehezebb eseteiket hozzájuk irányították. Eric pedig minden beteget arra való újabb kihívásként fogadott, hogy megtalálja a helyes gyógyítói megközelítést. Tovább dolgozott gyógyítói képességei fejlesztésén, így kristály, fény és energiagyógyítóvá vált, felhasználva Barbara Brennan (A gyógyító kezek c. könyv szerzője) gyógyító iskolájában tanultakat is. Majd érezte, hogy vissza kell térnie a Reikihez, mivel az működött és kezdett komolyan tanulni a korábbi Reiki mestereitl, akik visszatértek külföldről. Ő is tanító Reiki mester lett és a megszerzett tudás bőségét egyesítette és tanfolyamokat indított, amely a táplálkozást, gyógynövényeket, gyakorlatokat, kristály és ásványgyógyítást, rezgésekkel való gyógyítást és Reikit tartalmazott. Ennek a neve lett a Saku Reiki gyógyító eljárás, tisztelegve a Saku mester energia szimbólum előtt, melyet Eric Reiki mesterei hoztak és mivel a tanfolyam elsődlegesen Reiki technikákon alapszik.

FOKOZATOK:

A Saku Reiki első és második fokozata megfelel a tradicionális Reiki I és II fokozatának. (Usui Shiki Ryoho). A Saku program kibővíti ezt táplálkozással és egyéb fizikai módon történő gyógyítással az első szinten, valamint a kulcs energia szimbólumával a Tera Mai és a Karuna Reiki rendszerekből a második szinten.

A Saku Reiki III fokozat egy intenzív több napos tanfolyam, ami tartalmazza a teljes tradicionális Usui Shiki Ryoho Reiki Mester fokozatot, és egy sor egyéb behangolást, melynek során a fennmaradó Tera Mai és Karuna Reiki tanításokat és szimbólumokat is tanítják.

A Saku Reiki IV és V fokozata újabb energia és rezgéses gyógyító technikákra összpontosít, valamint arra, hogyan kapjunk szimbólumokat önállóan, hogy minél eredményesebben segíthessünk másokat.

A Saku Reiki VI fokozat tartalmazza az erőteljes tibeti Saku mester szimbólumot, energetizáló technikákat és elindítja a tanítványt a Saku Felemelkedés programban és a Saku mester-tanári programban. Mindkettő több évig tartó, sok személyes irányítást és a mesterekkel történő közös munkát megkövetelő program, mely során tökéletesítik a gyógyítói, tanítói és átadási képességeket.
  

Sun Li Chung Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Yosef Sharon...

EREDET: Ez a rendszer Izraelből származik. Kifejlesztője Yosef Sharon a következőt mondja róla:

“A Sun Li Chung Reiki tartalmazza mindegyik rendszert és minden szimbólumot az összes dimenzióban. A tudás legnagyobb részét szellemi segítőktől kaptam. Először magától Mikao Usuitól, egészen a kozmikus szintig, majd innen a Kilencek Tanácsától, később a Fény Testvériségétől, a Fiastyúk Tanácsától, és a Kristály Tanácstól.”

Yosef nem kapott behangolást Reiki mestertől, hanem azt állítja, hogy minden behangolást és információt szellemi vezetőitől kapott. A szimbólumokat belerajzolják az aurába, de nem mutatják meg őket. Állítólag úgyis szükség szerint jönnek a gyakorlóhoz és a mesterhez.

FOKOZATOK: 5 fokozat; szimbólumok ezrei.

Reiki I: nem adnak szimbólumot, kézrátételes gyógyítást tanítanak, a tanfolyam hossza 6 nap, naponta 3 órás előadások. Állítólag a Reiki energiájának mind a 16 szintjébe történik behangolás.

Reiki II: 1,600 szimbólum (100 mind a 16 szinten), kapcsolatfelvétel a szellemi segítőkkel, tőlük információk közvetítése, kezelése a szellemi segítőkkel közösen, tanfolyam hossza 12 nap, naponta 3 óra.

Reiki III / Mester: 4,800 szimbólum (300 mind a 16 szinten), behangolások csakis a szellemi vezetők által, gondolati, érzelmi és spirituális sebészet, energetikai kiegészítőkkel történő munka, kiegészítők leválasztása, és az egészséges kiegészítők hozzáadása, meditációk és Reiki színei, a tanfolyam hossza 12 nap, naponta 4 óra.

Reiki IV / Mester: nincs leírás. A Reiki Nagymesteri címet csak egyetlen ember fogja megkapni, aki majd átveszi Yosef szerepét vagy az örököse lesz.
  

Jinlap Reiki vagy Tibeti Jinlap Maitri Reiki

Ismert még Tibeti Reiki néven is.

ÁTADÁSI VONAL: ? - Gary Jirauch...

EREDET: Ismeretlen

FOKOZATOK: 5 szint: 1 behangolás minden egyes szinten, 25 szimbólum. A képzés állítólag tartalmazza a tibeti 5 elem tanát a behangolás, tisztítás és gyógyítás viszonylatában, meridián terápia, információk az energiatestekről, a 8 csodálatos csatornát is beleértve, mikro / makrokozmikus pálya, pszichikus ösvények és étertesti minták kiterjesztése, távkezelés, pszichikus sebészet, traumák elengedése, ön-megerősítés (self-empowerment) és az érzelmi test megtisztítása. Tibeti öt elem behangolás / mantrák a jó megjelenítésére és az elmúlt/eljövendő feltételek gyógyítására. Behangolások és speciális átadások a Gyógyító Buddháról, a Hat Világról és a Bija mantrikus csakra módszerről, és megtanítják azt is hogyan hozzuk létre a tibeti Glum-Mo gyógyítást.
  

Ichi Sekai Reiki

ÁTADÁSI VONAL: Andrea Mikana-Pinkham…

EREDET: Ezt a rendszert Andrea indította. Valójában az Usui Reiki első és második fokozatából, valamint a Johrei Reiki mester fokozatából áll. Andrea magát Reiki Nagymesternek hívja. A második fokozaton a tradicionális 3 szimbólumot adják, míg a mester fokozaton a Johrei Mester szimbólumokat adják. Az Usui mester szimbólumot nem használják. A behangolások meglehetősen különböznek formájukban. A tanítványok a padlón ülnek a behangolás során. Andrea kifejlesztett egy másik egyszerű eljárást is, a szív behangolást. Ez a behangolás csak a szív csakrát veszi célba és hasonló ahhoz amit a többi Reiki mester csinál a csakrák behangolásakor. Andrea a Johrei szimbólumot (Fehér Fény szimbólum) is átadja, csakúgy mint az Antahkarana szimbólumot, amit férfi/női mester szimbólumnak neveznek.

FOKOZATOK: 3 fokozat/4 szint.

Első fokozat: 4 behangolás, 2 napos oktatás. Tanítja a történetet, a valamint a kezelési pozíciókat, amelyek meglehetősen különbözőek és a hátat nem is kezelik önkezelésnél.

Második fokozat: 1 behangolás, 1 napos oktatás. 3 szimbólum névvel, használatukkal, távkezelés, mentális kezelés.

Gyakorló Mester fokozat: 1 behangolás, 1 napos oktatatás. Lehetőség azoknak, akik nem akarnak tanítani, aki tanítani akar annak kötelező. A Johrei Raku mester szimbólumot és a szív behangolást tanítja.

Mester / tanár fokozat: nincs behangolás, míg a tanítvány meg nem tanulta hogyan kell csinálni. Tanítják az összes szint behangolási eljárásait, és  “A tűzsárkány leheletét”. Az Usui mester szimbólumot nem ismerik és nem használják.
  

Vajra Reiki
(Vadzsra Reiki)

ÁTADÁSI VONAL: A pontos vonal ismeretlen.

EREDET: Korábban Johrei Reiki volt, most Vadzsra Reikinek hívják (néhány mester). Az eredeti rendszert Johrei néven ismerték és 1986-ban kezdett terjedni. 3 szintje volt és egy hétvégés tanfolyamon lehetett megtanulni. Erősen hasonlít a Raku Kei Reikire, sok kihagyással és némi bővítéssel. Az Usui mester szimbólum eltávolításával az energiát megváltoztatták és állítólag merevvé, tüzessé és földeltté alakították. Azt állítják, hogy elsődlegesen az újabb, sokkal végzetesebb betegségek esetén használandó. A behangolást is megváltoztatták és néhány Karuna Reiki szimbólumot is hozzáadtak. A rendszer neve jelenleg Vadzsra Reiki, nevét a vadzsrajána buddhizmusból kölcsönözte.

FOKOZATOK: 3 fokozat/4 szint.

Az első és második fokozat hasonló a legtöbb ismert Reiki rendszer első és második fokozatára.

A középső, vagy harmadik szinten tanított szimbólum hasonlít a Raku Keiben tanított egy szimbólumra, mikrokozmikus pálya, légzési technika, őz gyakorlatok (deer exercises), amelyeket el kell sajátítani mielőtt valaki jelentkezhetne a mesteri szintre.

A mester szinten tanítják a behangolási módszereket, továbbá más Johrei és Karuna szimbólumokat is. A behangolási eljárást megváltoztatták, és most magában foglalja a mikrokozmikus pálya használatát mind a mester és tanítvány szinteken, az ujjhegyek behangolása, pontosabb irányítás elérése érdekében. Az Usui Mester szimbólumot nem használják egyetlen behangolás során sem.


Jegyzetek:

szellemi segítők: Bizonyos misztikus, illetve New Age iskolák tanítása szerint az embert a szellemi fejlődés útján nem fizikai testben létező lények, meghalt rokonok, angyalok, ufók, stb. segítik. Velük a kapcsolat felvétele médiumokon keresztül vagy különleges képességek kifejlesztése által, illetve meditációk, halálközeli és testenkívüli élmények alkalmával lehetséges. A Reiki is segítheti ezt a folyamatot, mivel az embert magasabb rezgésszintre tudja vinni, közelebb ezen lények lakhelyéhez, ezenkívül segítheti a különleges képességek fejlődését.

Ugyanakkor a tradicionális és keleti iskolák fenntartásokkal fogadják ezeket az élményeket és nem ismerik el az ilyen segítőktől szerzett ismereteket, szimbólumokat és behangolásokat hitelesnek.

Ez a kérdéskör és megítélése nagyban hozzájárult a Reiki megosztottságához. Szinte naponta jönnek létre újabb Reiki rendszerek és iskolák, különféle szellemi segítőkre való hivatkozással.


mikro / makrokozmikus pálya: Mantak Chia könyveiben és tanfolyamain tanít az emberi test egy különleges energiacsatornájáról, a mikrokozmikus pályáról; amely a gáttól a gerincen  keresztül a fej tetejéig húzódik felfelé és onnan a szájpadlást érintő nyelv hegyén keresztül a test elülső felén végighaladva ér vissza a gáthoz. Sok nagyon hasznos energetikai és csi-kung gyakorlat használja. További információk Mantak Chia és felesége könyveiben.


gyógyítói krízis: Az eredeti szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy mire is gondolt az író. Én olyat hallottam, hogy Tibetben, ha valaki gyógyítónak készül, miután minden képzésen átesett, akkor gyakran nagyon súlyos betegséget kap. Ezt is gyógyítói krízisnek nevezik. A próbatétele az, hogy saját magát kell meggyógyítania.


tantra: Idézet, Csögyam Trungpa Rinpocse: A szellemi materializmus meghaladása c. könyvéből:

"A tantra, valamint a dharma, vagyis az ösvény rokon értelmű szavak. A tantrikus gyakorlás célja az ego átalakítása, ami lehetővé teszi az eredeti intelligencia felragyogását. Maga a tantra kifejezés folytonosságot jelent. Olyan, mint egy fonál, ami összefűzi a gyöngyöket. A fonál az ösvény, a gyöngyök pedig az aktív gyakorlás alapját alkotják. Ez nem más mint az öt szkandha, vagyis az ego öt alkotóeleme, ami egyben a bennünk lévő buddha-potenciált, az eredeti intelligenciát is jelöli."

"A tantra lényege az átalakítás, és ezzel kapcsolatban gyakran emlegetik az alkímia példáját. Az alkímia nem próbálja tagadni az ólom létét, ehelyett inkább arannyá változtatja."


buddhista menedékvétel: A buddhizmus mahajána, illetve vadzsrajána ágában elterjedt fogadalom letételét jelenti. Idézet Ole Nydahl (a tibeti vadzsrajána - Gyémánt Út buddhizmus Karma Kagyü hagyományának utazó tanítója, lámája) "Ahogy a dolgok vannak" című könyvéből:

"Menedék: találkozás saját buddhatermészetünkkel. Egy rövid szertartáson keresztül olyan értékekkel kerülünk kapcsolatba, amelyekre igazán támaszkodni tudunk. Ezek: a buddhaállapot, mint cél, Buddha tanításai, mint az út és barátaink, akik segítőink az úton. A Gyémánt Úton menedéket veszünk a Lámában is, aki áldás, szellemi erő és jelentőségteljes védelem forrása."

Valójában a menedékvétel azt jelenti, hogy megfogadjuk: minden lény javára elérjük a megvilágosodást.


csi-kung: Kínai energetikai gyakorlatok összefoglaló neve, a belső energiák kiegyensúlyozására és keringetésére. Két fő fajtája a külső és a belső gyakorlatok. A külső gyakorlatok általában lassú mozgással végrehajtott tornagyakorlatok (hasonlók a Tai-csihez). A belső gyakorlatok vizualizációval és meditációval mozgatják az energiát.


feng-shui: Kínai módszer; a helyes lakberendezés tudománya. A lakás helye, környezete és berendezése meghatározza a hely energiáit, áramlásukat, és ez visszahat az ott élők életére. Így a feng-shui segítségével a lakás energiáit alakíthatjuk, amelyek aztán változásokat hozhatnak a mi életünkben is.


taoista energetikai módszerek: Lásd Mantak Chia könyveit. Pl.: "A Tao Gyógyító Fényének Felébresztése"


A Hat Világ: A buddhizmusban az egymást követő újraszületések helyszínei. Mindegyik világ egy adott tudatállapotot megtestesítő illúzió. Ezek a következők:
 
pokol agresszió, harag
éhes szellemek világa  éhség
állatok világa butaság, megszokott reakciók
emberek világa öröm és fájdalom, megkülönböztető vágy
irigy félistenek világa versengés, beteljesületlen álmok, kudarctól való félelem
istenek világa büszkeség, eggyéválás az egóval

 A lények ebben a hat világban (szamszára) vándorolnak körbe-körbe, míg rá nem ébrednek a küzdelem hiábavalóságára és meg nem tapasztalják saját tudatuk igazi természetét.