A Mágikus Gyermek

Hetes pont - A tervezgető személyiség

Az exteriorizált félelempont

Magasabb oktáv: A Mágikus Gyermek

Szent Eszme: Szent Munka

Szent Út: Józanság

Alacsonyabb oktáv: A Tervezgető Személyiség

Szenvedély: Falánkság

Idealizálás: Én oké vagyok

Beszédstílus: Sztorik

Csapda: Idealista

Védekező mechanizmus: Racionalizálás

Elkerülés tárgya: Fájdalom

Dichotómia: Inferior/Szuperior

Példák:

Timothy Leary, Ram Dass, Rousseau, Carry Grant, Bo Derek, Peter Pan, Walt Disney, Marcel Proust, Sir Lancelot.

A hetes az externalizált félelempont. Ezek az Enneagram bűvészei, szemfényvesztői, kozmikus utazói. Ez a mágikus gondolkodás otthona. A hetes azt hiszi, hogy ha mindenki eleget gondolkozik, akkor a végén minden kiderül. Jelmondata: Ne hozz le engem.

A hetes azért lép be az életedbe, hogy felvidítson. Miközben elviszed ebédelni, elmond egy jó történetet, vagy énekel a vacsoráért cserében. Lehet, hogy szerelmeskedik veled azért, hogy felvillanyozzon, majd tovább áll.

Ez az új eszmék, a New Age gondolkodás helye. LSD és kommunában élni, mezítláb járni virággal a hajban, ezek tetszenek a hetesnek.

Az egészséges étrend elterjesztésében élen járt a hetes. Cary Grant az 1950-es években LSD-t szedett és sárgarépalevet ivott.

A hetes imád új elméleteken lovagolni. Ez a szintetizáló vagy asszociatív gondolkodás helye. Imád olyan új és szokatlan kombinációkat a dolgok között, amire addig senki sem gondolt. De azt már nem szereti, ha az előző éjszaka új elméletével másnap zavarják, vagy ha egy gondolatnál kell maradni és annak mélységet adni. Ezek a jövő-gondolók. A jelent a jövő teszi elviselhetővé. A hetes állandó víziója az, hogy egy Arany-kor felé haladunk. A dolgok állandóan egyre jobbra fordulnak.

Szenvedély

A hetes gépezetét mozgató szenvedélyt falánkságnak hívjuk. Ez nem szükségszerűen étellel kapcsolatos falánkság, hanem a tapasztalatokra, élményekre vonatkozik. A hetes, aki egész éjjel bulizott és most éppen azt alussza ki, egy kicsit ideges közben, hogy ezalatt valamiből kimarad.

Ha étteremben eszik, akkor jobban kedveli a svédasztalt. Az étlapról választani valóságos istenítélet számára. Ha végre döntött és kihozzák az ételt, rájön, hogy mennyi jó étel van, amit nem választott.

Ez a tervezgetés gyökere. Ha valami, vagy valamilyen cselekvés mellett dönt, az azt jelenti, hogy a többi lehetőség meghalt számára. Ezt elviselhetetlennek tartja. Ezért lehetőségeit mindig nyitva hagyja. Az esély arra, hogy pillanatonként váltson tervet és irányt, azt az érzetet kelti benne, hogy az isteni vezérlésnek állandóan nyitott teret enged.

Azt érzi, hogy az isteni terv része. Azért, hogy a terveket ne kuszálja össze, nem kötelezi el magát, lehetőségeit mindig nyitva hagyja.

Gyakran számol be arról, hogy bármit is csinál, az legfeljebb 6 hónapig tart. Így vándorol állástól állásig, kapcsolattól kapcsolatig. Világának fontos része az utazás. Ez ugyanis folyton új élményeket hoz. Az összes általam ismert hetes utazott, gyakran stoppal, mindig olcsón. Ha azt tervezi, hogy elutazik valahova, előtte még gyorsan bejárja a fél világot.

Ezek nem szükségszerűen gazdag emberek, bár ideális esetben kényelmesen élnek egy alapítványból. Valamit tanít, csoportot szervez, intézkedik stb - a lényeg az, hogy utazik.

Gyermekkor

Úgy tűnik, hogy a hetes gyermekkora bármilyen lehet. A család lehet gazdag és szegény. A legnyomorultabb sorsukról is úgy mesélnek, hogy felvidítják a hallgatóságot. Gyakran számolnak be arról, hogy bajuk volt az apjukkal, és inkább az anyához álltak közel. A hetes tipikusan egy anti-macho, hangsúlyozott férfiasság-ellenes pozíciót vesznek fel az életben, és hangsúlyozzák a nőiséget. A hetes élete gyakran egy jelzés maminak arról, hogy minden oké.

Idealizálás

A hetesnél ez az, hogy Én O.K. vagyok. Erről a pontról lehet elmondani, hogy az Enneagramban a legnarcisztikusabban betokozódott fixáció. Ritkán megy terápiára. Valami hirtelen krízis kell ahhoz, hogy mégis így tegyen. És ha ott van, nem marad sokáig. Esetenként valami trükköt, fogást akar megtanulni, nem a gyógyulást keresi.

Fontos megjegyzés: A hetest lehet a legnehezebben elérni, mivel olyan ego-struktúrát alakított ki, ami számára egy megvilágosodott állapot érzetét kelti. Ez a jelentése annak, hogy Én O.K. vagyok......

Beszédstílus

Ezt sztorizásnak nevezzük. Ok az Enneagram szemfényvesztői. Elbűvölőek, és bármilyen eseményből tudnak érdekes történetet kanyarítani.

Csapda

A hetes csapdáját idealistának nevezzük. Ez az idealizmus része annak a módszernek, ahogy az ego megvilágosodottnak igazolja magát. Ezek igazi idealisták. Szabadság, Egyenlőség, Testvériség - hetes mottó.

A hetes imádja a magasat az alacsonnyal összehozni. Az egyik ismerősünk egy bankban volt aerobik-tanár. Tervezte, hogy kilép, de ami mégis ott tartotta, az az volt, hogy a vezérigazgatót és a portást párba állítva izzasztotta.

Védekező mechanizmus

Ezt racionalizálásnak hívjuk. Mivel minden Isten terve, ezért minden racionalizálható. Ússz az árral - ez egy jellemző hetes megszólalás. És mégis: a tervezgetéssel a hetes állandóan manipulálni akarja az áramlást. Ez az, ami oly nehezen feltörhetővé teszi betokozódását. Minden Isten terve szerint zajlik, és a végkifejlet kedvező lesz. Tehát ne izgulj, relaxálj és élvezd a műsort.

Az elkerülés tárgya

A hetes a fájdalmat kerüli el. Ez teszi azt, hogy az élet felszínén lavírozgat. A fájdalom elkerülése érdekében a hetes kapcsolatait felszínesen tartja, nem kötelezi el magát. Az elkerülés érdekében a fejében marad, elmerülve mágikus gondolkozásában. A fájdalomtól való félelem megrémíti, jobban, mint maga a fájdalom. Persze ezt a legtöbb hetes nem ismeri be, nem látja, mivel igen sikeres az elkerülés.

A fájdalom elkerülése miatt állandóan mozgásban van, folyvást újabb élményeket űz. Így válik elbűvölő társalgóvá, szikrázó elmévé. Laterális gondolkodása, az új, szokatlan összekapcsolások kísérletek a pillanat élvezésére, és a lehetséges fájdalmas érzelmi mélységek elkerülésére.

Dichotómia

Ezt a hetesnél szuperior/inferior-nak nevezzük. Ha egy új csoportba kerül, akkor először nyugodtan ül, hogy a hatalmi státuszt kifigyelje. Ha rájött a hierarchiára, akkor akcióba lendül. Néhány hetes állandóan a kettősség inferior részét használja, kapcsolataiban alárendelt szerepet vállal. Lehet workshop-fanatikus azért, hogy találjon végre egy erős vezetőt. A szuperior oldalon találjuk a bűvészt, a szemfényvesztőt. Az inferior oldalt esetleg nem lehet nyilvánosan észlelni, csak intim kapcsolatban jelentkezik a mágikus gondolkodás.

Altípusok.

Önfenntartó: kiterjesztett család

Ha a falánkság szenvedélye az önfenntartó ösztönbe szivárog, akkor lép fel ez a megnyilvánulás. Ezek az emberek mindig egy nagy család részének tekintik magukat. A kommuna ennek a manifesztációja. Aki nem él ilyen környezetben, az is fontosabbnak érzi a kiterjesztett családot a valódi vérrokonságnál. Érdekes megfigyelni, hogy az ötös pont otthona hogyan exteriorizálódik a hetes kiterjesztett családjává.

Szociális: mártír

A szociális hetest mártírnak nevezzük.Ezek az emberek tökéletes férjeknek és feleségeknek tűnnek. Egész életüket egy helyben, egy munkát végezve töltik el. Ez azért van, mert mártírt akarnak csinálni magukból, és feláldozzák új eszméiket a család kedvéért. Ez a pozíció a szociális hatos kötelességérzetének változata.

Szexuális: befolyásolhatóság

A befolyásolhatóság hozza létre a szexuális hetesben az úgynevezett majom-szellemet. Jellemzi a rövid figyelem, az, hogy az új és egzotikus állandóan elragadja. Ezek a valódi hajóskapitányok. Nagyon ritkán lehet egy szexuális hetest hosszabbtávú kapcsolatban találni.

A legtöbb, amiről hallottam, két évig tartott. Ezek a kozmikus utazók: elmennek, hogy felfedezzék és élvezzék a világ kultúráinak változatosságait. Ha egyszer megszólják őket, hogy annyira tudnak figyelni, mint egy tyúk, és olyan hűségesek, mint egy kígyó, lojális barátokká válhatnak. Periodikusan felbukkannak életedben, hogy felvidítsanak vagy segítsenek problémáid megoldásában.

Példák:

Timothy Leary képviseli talán a hetes kvintesszenciáját. Kezdetben a Harvardon volt pszichológia professzor, majd ezt otthagyta, azért, hogy az LSD spirituális potenciálját kutassa. Egy generáció guruja lett, LSD használatra biztatva mindenkit híres mottójával: Kapcsolódj be. Hangolódj rá. Szállj ki! Leary egyszer egy Playboy-interjú kapcsán azt mondta, hogy LSD-vel a férfiak többszörös orgazmust élhetnek át, életük legjobb szexéhez juthatnak, miközben tudatára ébredhetnek a genetikai kódnak is. Évekkel később megkérdezték, hogy ez az állítása igaz volt-e. Azt felelte, hogy azokat a dolgokat a hatás kedvéért mondta. Marihuana miatt letartóztatták, majd kiszabadult. Algériában ment át vakmerő kalandokon. Európán át menekülve Afganisztában ismét elkapták, és visszavitték az USÁ-ba. Ő volt talán az egyetlen ember, aki egy dokumentumfilmben sztár volt, miközben a Folsom börtönben töltötte idejét. Biztosan elbűvölte a fegyőröket. Számtalan feleséget és szeretőt fogyasztott el. Ma a night-club hálózat színpadi komédiása. Brilliáns könyvek tucatjait írta, ezek szórakoztatók és tele vannak új eszmékkel. Amellett érvel, hogy intergalaktikus intelligencia leszármazottai vagyunk. Űrbeli üzeneteket vesz. Szemfényvesztőnek, szélhámosnak nevezni túlságosan erős kifejezés. Csupán egy kicsit behízelgő.

Magasabb oktáv

A hetes masadabb oktávja a mágikus gyermek. A szent eszme a szent munka. Az Út a Józanság. Ez az a hely, ahol új eszmék lépnek be az Enneagramba. A hetes a társadalom regenerálódásának letéteményese.

Hogy változást hozhasson létre a világban kozmikus látásának alkalmazásával, a hetes szembe kell, hogy nézzen a fájdalommal. Ebben az értelemben a józanság a falánkságának antidotuma. Az a szándék, hogy egy tervet végigkövessen a megvalósulásig, egyenlő az unalommal és a fájdalommal való szembesüléssel. A kifejlett hetes egyik legjobb képviselője Ram Dass.

Kérdések a hetes ponthoz:

1. Hiszed azt, hogy a dolgok mindig egy jobb irányába mozognak?

2. Élvezed azt, hogy embereknek segíthetsz problémájukkal kapcsolatban?

3. Szereted felvidítani az embereket?

4. Szereted az új eszméket, ötleteket és az új helyeket?

5. Úgy érzed, hogy elkerülöd a fájdalmas és nehéz dolgokat?

6. Alapvetően az élet pozitív oldalát nézed?

7. Untat az ismétlődés?

8. Gyakran veszed észre azt, hogy a jövőt tervezgeted?

9. Érzed-e azt, hogy egy kozmikus terv része vagy?

10. Szeretsz új eszméket érdekes módon párosítani?

11. Szeretsz különböző osztályokba vagy rasszokba tartozó embereket valamilyen közös cselekvésben egyesíteni?

12. Úgy emlékszel gyermekkorodra, mint alapvetően boldog korszakra?

 

bevezetésmozgások

 haza      Publisher: Sipi46   Budapest. Web mindenes: Sipi