2012 júniusától Egyesületünk  - elsőként az országban -   elindította a reiki önkéntesek toborzását! Lépj be Te is közénk!
Vállald fel az Önkéntes Reikis munkáját!

 

Egy civil csoport súlyát, beleszólási lehetőségét a társadalom életébe egyértelműen a létszáma határozza meg. Van valakinek fogalma arról, hogy hány reikis végez önkéntes munkát az országban? Nincs. Annyit sejtünk, hogy sokan vannak, hiszen csak a MaTURE mesterei több tízezer reikist avattak. Vajon hányan aktívak közülük?
   Akik reikisnek mondják magukat tényleg azok? Jött egy lány a csoportunkba, és azt mondta, hogy reikis. Megkérdeztem a mestere nevét -- hosszas töprengés után mondott egy ismeretlen nevet. Megkérdeztem, ki az ő mestere? Azt mondta: a Dalai Láma.


   Vállaljuk fel elsőként azt a reményteli - bár sziszifuszinak tűnő - munkát, hogy magját képezzük egy tradicionális reiki önkéntes csoportnak, vállalva a munkájuk szervezését, irányítását.

 Sok olyan reikissel találkozom, akik bár kaptak beavatást tradicionális mestertől, de eleddig nem reikiztek (!) mert nem mertek(!), szégyellték felvállalni a reikisségüket. Talán, ha papíron is felvállalják az önkéntes segítő szerepét, ha a mesterük beszámoltatja őket a reikis napló alapján a végzett kezelésekről, ha a következő beavatási fokozat elnyerését a reikis naplóval kell bizonyítania a jelöltnek, akkor jobban felvállalják majd magukat a reikisek és a Kuckónk is szűk lesz hamarosan!.

   Az Önkéntes Igazolvány kiadásának felvállalása minden MaTURE mester életébe változást hoz. Nem csak az igazolvány kiállításával kapcsolatos macerára gondolok, hanem arra a tudatformáló munkára, hogy a reikisség nem csak egy lehetőség, egy lehetséges szellemi út, hanem egy önként vállalt kötelesség - elkötelezettség a másik ember, a társadalom megsegítése, jobbítása érdekében. Annak a tudatosítása, hogy nem azzal leszel reikis, hogy beavatást kaptál, hanem az által, hogy minél többet reikizel. A mesterek feladata el kell hogy tolódjon a reiki iránti igény felkeltése, a tanfolyam, a beavatás elvégzése utáni utógondozására - a reiki önkéntes munka biztosítása irányába. Akinek igazolványt adunk, az el is fogja tőlünk várni, hogy segítsünk neki reikizendőt találni. Ezért már most el kell kezdeni keresni a kapcsolatokat a rászorulókat támogató más szervezetekkel, mert hozzájuk kell majd közvetíteni az önkénteseinket. Ha már lesznek önkénteseink, bízvást pályázhatunk az ezeket ösztönző anyagi segítsége is.

 

ÖNKÉNTES REIKI GYIK
(gyakori kérdések) avagy FAK (fontos aktuális kérdések = frequently asked questions)

elkészült igazolványok átvétele

 2013as naplót letöltheted innen

Mi az önkéntesség?
 • mindig önként, szabadon, belső indíttatásból vállalt;
 • pénzbeli ellenszolgáltatás nélküli;
 • mások javát szolgálja.
 • Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében végeznek
 • Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében, az önkéntesség a társadalmi, kulturális, gazdasági és környezeti fejlesztés közösségi eszköze.
 • Magyarországon (és Európában egyaránt) önkéntes tevékenységet csak a non-profit szektorban, a non-profit szektor javára lehet végrehajtani, azaz önkéntesnek csak azt hívjuk, aki ezen a terülten belül tevékenykedik.
Milyen önkéntességi formák vannak?
 1. Személy-személy
  Amikor egy személy nem a saját családján belül, hanem egy idegen személy számára folytat önzetlen segítségnyújtást, visszatérő rendszerességgel.
 2. Szervezett formában - egyének javára
  Amikor több személy valamely cél érdekében összefog és saját vagy más személyek érdekében hajtanak végre önkéntes tevékenységet. Erre a típusra már jellemző a személyek összeszervezése, vagy már szervezett személyek csoportja teszi (közösségek, klubok)
 3. Szervezett formában - szervezeteken keresztül
  Az önkéntesség egyes személyek tevékenysége által valósul meg, de egy formális intézmény vagy szervezet keretében. Az önkéntes konkrét tevékenységet vállal, amit egy fogadószervezetnél hajt végre. Az önkéntesek jelentkezhetnek egyenesen a fogadószervezetekhez, de igénybe vehetik a hazai Önkéntes Központ közvetítő szerepét is.
 

Miért van nálunk (és a többi volt szocialista országban) olyan kevés önkéntes (ld. diagram)?

-- szerintem azért, mert nem szeretünk dokumentálni és -- a közmunkának nálunk sajnos más feelingje van, mint nyugaton.

  

A közösségért végzett önkéntes munka egyre inkább fókuszba kerül. Tavaly volt Európában az Önkéntesség Éve, mely kiváló volt a figyelem felkeltésére és azoknak a reflexeknek a tompítására, amelyek a kommunista szombat  vagy a társadalmi munka kicsit sem önkéntes elfoglaltságának keserű szájízét idézték az idősebbek emlékezetébe.
   Szerencsére ma már százezrek jelentkeznek egy-egy felhívásra, amikor szemétszedésről, környezetünk rendbetételéről van szó. Veszély, katasztrófa esetén is tömegek ajánlják fel anyagi és kétkezi segítségüket. A javaslatok szerint még az érettségi feltételei közé is bekerülhet az önkéntes munka végzése.


   Vajon milyen területeken igényli a társadalom a legtöbb önkéntes segítséget? Egyáltalán nem meglepő, hogy az élen az egészségmegőrzés, a gyógyítás segítése, a közérzet javítása, az életminőség javítása áll. Csupa olyan dolog, amit lehet reikivel segíteni.

A reiki adása nem önkéntes munka eleve?

Nálunk többnyire igen - legtöbben ingyen adjuk, mert nem a miénk, és az a tapasztalatunk, hogy a pénz sokszor zavaróan hat a folyamatban  - de nagyon sok helyen (pl. Wellness, Természetgyógyászat) szolgáltatásként kezelik, és a masszázzsal egy árkategóriában van. Igény lenne sok esetben legalább a költségeink megtérítésére - erre csak szervezett keretek között van lehetőség.

 

Miért kell adminisztrálni, nem felesleges dolog ez?

Mindenki utálja az adminisztrációt és legtöbbször feleslegesnek érzi -- ugyanakkor jogosan elvárja a közpénzek feletti ellenőrzést. Mi is egyre több közpénzhez jutunk (1%, pályázatok) így jogos, hogy az Állam - mindannyiunk érdekében - mindenkitől számon kérje, hogy mire is ment el az a közpénz. Nem csak számlákat akar látni a Kiadás oldalon, hanem igazoltan elvégzett, hasznos közmunkát, ami tényleg társadalmi igényeket elégít ki - és nem fantomegyesületeken keresztül valami egyebet. Jövőre komoly szigorítások lesznek pénzügyi - számviteli - statisztikai területen, egyre inkább számon kérik az Egyesületi Törvény betartását, az önkéntesekkel való szerződéskötést. Nézd csak meg, mi mindent kellett már az idén beletenni a Közhasznúsági Jelentésünkbe.

 

Mire jó a MaTURE Reiki Önkéntes Igazolvány?
 • -- bizonyítja, hogy jogosult vagy az igazolványban megjelölt szintű önkéntes reiki munkára a MaTURE Egyesülettel kötött szóbeli önkéntességi szerződés értelmében
 • -- igazolja, hogy Te egy autentikus személy vagy egy rendezvényen, nem csak egy járókelő
 • -- igazolja, hogy Te a MaTURE Egyesület által támogatott, megfelelően képzett Tradicionális Usui Reiki beavatott vagy
 • -- jogosult vagy előzetesen egyeztetett költségtérítésre, támogatásra, jutalomra az Egyesület részéről, megfelelő számlák, kiküldetési rendelvény, stb. alapján
 • -- a reikis naplóban (betétlap) hivatalosan is igazoltathatod az adott évben elvégzett kezeléseket
 • -- munkád éves összesítésével nem csak tapasztalataidat tudod összegezni, hanem segítesz az Egyesületnek az éves Közhasznúsági Jelentésének elkészítésében, pályázati igényeinek alátámasztásában

 

Miből áll a MaTURE Reiki Önkéntes Igazolvány?

 

 

Az Igazolvány egy A5 formátumú füzet betétlappal, amely egy nyakpánttal ellátott átlátszó tokban helyezkedik el.

Tartozik még hozzá egy MaTURE Reiki feliratú fényvisszaverő, feltekeredő csuklópánt is.

   Az igazolvány tervezetét megnézheted   ITT

   betétlap:

 

 Hogyan kell értelmezni az egyes rovatok adatait?

 • A személyi adatok (Fénykép, Név, Személyigazolvány száma, Születési hely. idő, Lakcím) az azonosításodat szolgálják. Erre akkor van szükség, ha egy befogadó szervezetnél regisztrálnod kell magad, vagy költségtérítést veszel fel.
 • Az elérhetőségeid (Lakcím, telefon, Emilcím) azért kellenek, hogy minél könnyebben megtaláljunk, ha szükség lenne a két kezedre.
 • Reiki beavatásaid (R-I,II,III) időpontjai jelzik, hogy az egyes szinteket mióta gyakorlod. Ez nem a beavatásaid igazolására szolgál, arra ott vannak az okleveleid. Ugyancsak nem számít, hogy a tradicionális reiki mely ágába nyertél beavatásokat, mert ettől nem lettél reikisebb, legfeljebb technikákat sajátítottál el. Legjobb, ha itt a legelső beavatásodat és a legelső avató mestered nevét írod be, és ezt az okleveledet mutatod be. Azt javaslom, hogy tedd ezt akkor is, ha a beavató mesteredről időközben megváltozott a véleményed, mert a reikit nem tőle kaptad, a beavatás benned történt, a megerősítő élményeid pedig oda kötnek.
 • Reikis napló betétlap arra szolgál, hogy folyamatosan feljegyezz és igazoltass minden kezelést, minden önkéntes munkát. Ez kiváló emlékeztető lesz neked az elvégzett munkákról, igazolja, hogy kellő gyakorlatot szereztél a reiki következő fokozatába való beavatásodhoz -- és egyben adatokat szolgáltat az éves összesítésekhez. Ha betelik, vagy vége az évnek, innen letölthetsz egy üreset  - ha ez problémát jelent, értesíts és küldünk levélben. Ne felejtsd el ráírni a nevedet és az igazolványod számát. Év végén küld be a másolatát az Egyesület címére (vagy add oda az Önkéntes csoportod vezetőjének), az összesített adatokat pedig írd be az igazolvány utolsó oldalán található Éves összesítő rovatba.
 • Egyéb tanfolyamok, továbbképzések rovataiba nem elsősorban a megerősítő vagy különféle reiki ágazatok beavatásait kell bejegyeztetned az okleveled bemutatásával, hanem az önkéntes munkához kapcsolódókat, pl. a MaTURE vagy befogadó szervezet (kórház, eü.intézmény) által szervezett speciális képzéseket (hogyan kell kórházi betegek, fogyatékkal élők, gyógyíthatatlan betegek, gyermekek között reikizni, mire kell odafigyelni, stb.), a gyógyításhoz kapcsolódó szakmai ismereteket (e.ügyi szakképzettség, természetgyógyász diploma, képzett elsősegélynyújtó stb.) feltüntetni.
 • Az Éves összesítő adatait (alkalmak száma, megreikizettek száma, önkéntes munkaórák száma) év végén be kell küldened az Egyesületnek (pl. Email csatolmányú másolatban), hogy bekerülhessen az éves Közhasznúsági Jelentésünkbe, ami alapján a támogatottságunk jogosságát -- a létünk szükségességét -- igazoljuk.

 

Ki kaphat MaTURE Reiki Önkéntes igazolványt?

 • -- minden tradicionális reiki beavatott, aki kéri a MaTURE tag mesterétől, vagy az Egyesülettől ITT.
 • -- aki vállalja, hogy lehetőségei szerint részt vesz az Egyesület által szervezett önkéntes reiki lehetőségeken, vagy maga is szervez ilyeneket
 • -- vállalja a szükséges adminisztrációt (kezelések könyvelése, adatok beküldése)
 • -- részt vesz az Egyesület által szervezett önkéntes-(tovább)képzéseken (kórházakban, fogyatékkal élő, idős, korlátozott képességű emberekkel való munka pl. ) 

 

Miből áll pontosan a reiki önkéntes munka?

 • -- elsősorban reiki adásából, szervezett keretek között, befogadó intézménynél egyénileg vagy csoportban,
 • -- reikit igénylők ellátása otthoni körülmények között egyénileg vagy csoportban
 • -- de lehet felvilágosító tevékenység, előadás is, a reikivel, reikis élményekkel kapcsolatban
 • -- vagy ha már tapasztaltabb vagy, segíthetsz reikis rendezvények megszervezésében

 

Ki adja ki és milyen feltétellel?

Az igazolványt a MaTURE Egyesület adja ki a beküldött adatok és a bemutatott oklevelek alapján az önkéntes munka feltételeinek elfogadására tett ígéret és ezer Ft kezelési ksg befizetése ellenében.

 

Kaphatok  Önkéntes Igazolványt, ha az én mesterem nem tagja a MaTURE Egyesületnek?
Igen. A következőket kell tenned:
 1. Ird meg a kérésedet az Egyesület elnökének IDE.
 2. küld el az okleveleid másolatát a fenti levélben
 3. Amennyiben az Egyesület el tudja fogadja a beavatásaidat tradicionálisnak (bonyolultabb esetben ez kiegészítő levelezést jelenthet), erről értesítést küld neked.
 4. Beküldöd az igazolvány kiállításához szükséges adatokat a fenti címre és a kiállítás költségét -- 1000Ft-ot az Egyesület MagNet banki 16200120 - 00142524 számlájára
  1. Név
  2. Személyigazolvány száma
  3. Születési hely. idő
  4. Lakcím
  5. telefon
  6. Emilcím
  7. Reiki-I mestered neve és a beavatás időpontja
  8. Reiki-II mestered neve és a beavatás időpontja
  9. Reiki-III mestered neve és a beavatás időpontja
 5. Az elkészült igazolványt átveheted az Egyesület valamelyik hozzád közel lakó mesterétől, Budapesten a Kuckóban előre egyeztetett időpontban esetleg postai úton.
   • Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült az igazolványotok és bármely kedd délután 16htól átvehetitek tőlem a Füredi FSzEKben (http://www.fszek.hu/konyvtaraink/rakosfalva_park_1-3_). Ha bármilyen okból ez az időpont nem megfelelő, az igazolványokat ott hagyom a könyvtár vezetőjénél - Várdai Zsókánál ( (1)223-0890 ), tőle bármely könyvtári időben átvehetitek. Ugyancsak helyben lehet rendezni a kiállítás díját - ha valaki nem utalta volna. 
   • Azért lenne mégis jó ez a kedd du. időpont, mert minden kedden van valamilyen reikis önkéntes munka ilyenkor, amibe be tudtok kapcsolódni. Páros heteken 17h-tól előadások, a páratlanokon reikis nyitott nap van, ahol tudunk együtt reikizni, beszélgetni, tarotozni stb.
   •  Ha Zugló valakinek nagyon távoli hely, minden hónap 2. péntekén 17htól ügyeletet tartok előzetes megbeszélés alapján a belvárosi Kuckóban  ( Bp.V. Vármegye u. 15. kapukód:11 ) ott is tudunk találkozni, reikizni, relaxálni, tarotot húzni, beszélgetni. 

 Jelentkezhetnek reikis csoportok is?

 • IGEN! Sőt, igen kívánatos lenne, ha önkéntesek csoportjai is csatlakozhatnának, mert akkor már lenne egy helyi mag, akik meg tudnák oldani egy reikire szoruló páciens megfelelő ellátását. Nagyon gyakran kérnek tőlünk segítséget olyan helyekről, ahol nincsenek reikiseink, és jó lenne, ha nem csak távreikivel tudnánk segíteni a rászorulóknak.

 Kit kereshetek, ha egyéb kérdésem van?

 


 

Magyar Áruk Vására (magyar őstermelők, kézművesek részvételével ) és

Családi egészség nap a Rózsavölgyben

cím: 1221 Budapest, Ady Endre út 25. 
megközelíthető: 41 villamos Rózsavölgy alsó megálló

www.magyarokszovetsege.hu     www.rozsavolgyegyesulet.hu  

Régi, évszázadokon át bevált gyógyászati módszerekkel segítünk a hozzánk fordulókon. (gyógynövény tanácsadás, energiakezelés, kenés-inazás, köpölyözés, többféle masszázs, gyógyító beszélgetés stb.).
A kezelések ingyenesek, adományt elfogadunk! Szeretettel várunk mindenkit: Gyógyítók

Idén a várható időpontok: szeptember 15., október 6., november 17., december 8.

Ha szeretnél itt reikizni, keresd: Horváth Gusztáv reikimestert

      Natura Nap     9.00-18.30  Vp.   VMK      Kálazi Á

   http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151143636983217&set=a.10150124557523217.294734.775103216&type=1&theater

Ingyenes reiki kezelésekre várunk

betegeket és önkénteseket egyaránt

HOL?

MIKOR?

KIT KERESSEK?

Budapest, Zugló, Füredi Fészek

minden kedden délután 14-17.30

(1)223-0890 - Várdai Zsóka

Budapest, Belváros, Kuckó

hétfő, kedd, szerda, péntek

06/70/452 7699  
(
Schumeth Erzsébet, Böbe)

Dunavarsány

hétfő du.

Wagner L.

Veszprém

szerda du.

Kálazi Á 

Debrecen

minden 2.3.4. csütörtök du.

 Kövesi P

 

       zigzag_home.gif