Tiszteletbeli mestereink

www.reikitanfolyamok.hu www.reiki.org.hu
www.mature-reiki.hu   
www.usui.hu

MaTURE Kuckó
(
Bp.V. Vármegye u. 15. kapukód:11 )


Publisher: 3T   Bp
Web mindenes: Sipi

 

Hayashi Chujiro sensei1878-ban született. 1902. decemberében fejezte be tanulmányait a katonai iskolában, tengerésztiszt volt. A reiki teljes átadását 1925-ben kapta meg Mikao Usuitól, 47 éves korában. Együtt végezte el a képzést Usida és Taketomi úrral, akik szintén haditengerészetnél szolgáló tisztek voltak.
Hayashi tovább fejlesztette a Mikao Usui által használt kézpozíciókat, további jelentős sikereket ért el gyógyíthatatlannak tartott betegek kezelésében. Főleg a kínai orvoslást tanulmányozta, és az emberi szervezetben működő meridián-energia rendszerre alapozta híressé vált kézpozíciót. Mai napig ez a rendszer van általánosan használatban. Hayashi kilépett az Usui által alapított, de időközben nacionalista színezetűvé vált Gakkai szervezetből, és létrehozta saját iskoláját, a Hayashi Ryoho Kenkyukai-t. Ez inkább kis, néhány férőhelyes magánkórház volt; így volt lehetőség arra, hogy a betegek akár éjjel-nappal kaphattak kezelést. A reiki kezelésnél alkalmazott kézállásokat a saját tapasztalatai alapján megújította. Rögzített kézállásokat vezetett be, ami az eredeti módszerek között nem szerepelt! Kidolgozott egy fekvőbetegek kezelésére leginkább alkalmas kezelési rendszert (teljes testkezelést 22 kézállással). Ő használt először több kezelő személyt a beteg gyógyításánál, így próbálta a lehívható gyógyító energiákat maximálni a kezelés során. Míg Usui a saját intuíciója alapján gyorsan avatott embereket akár a tanári szintig is, addig Hayashi a biztonság érdekében nyugati jellegű iskolarendszert állított fel a reiki fokozatainak elsajátítására. Tulajdonképpen kidolgozott egy biztonságosabb, hosszabb idejű tanítási rendszert, amivel kevesebb lehetőség van a hibákra, és a tanítvány biztosabban megérik a további fokozatokra. Hayashi 3 hónap után avatott második fokozatra. Azok a tanítványok, akiknek nem volt módjukban pénzt adni a tanulásért, egy éven át a heti hat munkanapból minimum egy napon 6-6.5 órás kezelői munkával kellett, hogy fizessenek Hayashinak. Ez akkoriban elég elfogadott dolog volt. Nála Tokióban volt bőven lehetőség a gyakorlásra: 8 kezelőágyon egyszerre 16 reiki kezelő tudta kezelni a betegeket. Hayashi is saját kézikönyvet (Hikkei-t) írt az általa használt kézpozíciókról, s ez a kézikönyv is fennmaradt. Hajasi tendai buddhista volt, de nem gyakorolta a meditációkat.
Fennmaradt egy írásos emlék is Hajasi mesterrel kapcsolatban 1928-ból, a Mainyicsi Nyicsijóbi márciusi számából. Macui úr, egy kabuki-színész írta, aki Hajasi klinikáján gyakorolt egy ideig minden reggel reikit. Ebben elmondja, hogy azidőtájt nem volt könnyű a reiki tanítása, mivel a kormányzat minden erővel a nyugati orvoslás terjesztését szorgalmazta, sőt bátorság kellett a reiki melletti kiálláshoz. A haditengerészet körében a reiki terjedését viszont nem tudták megakadályozni, hiszen a nyílt tengeren, kellő felszerelés híján vészhelyzetben minden módszert fel kellett használni.
Hayashinak 33 tanítványa volt. Egyikük, Sensei Takeuchi a tanításokat átadta Seiji Takamorinak, egy buddhista szerzetesnek, aki először 1990-ben ment az USA-ba. Röviddel halála előtt Seiji átadta a tanításokat, úgy, ahogyan ő ismerte őket, így a reikinek egy olyan vonala került át nyugatra, ami kevésbé ismert: Reiki Jin-Kei Do és a Sri Lanka-i orvos, dr. Ranga Premaratna által alapított Reiki Enersense Buddho.
Hayashi a II. világháborút látta előre, benne Japán szerepét is. Ebben nem volt hajlandó részt venni. Mivel katonatiszt volt és szamuráj családból származott, harcolnia kellett volna a háborúban. Mint reiki tanító és gyógyító ezt már lelkiismerete szerint nem tehette. Ezért családja és tanítványai körében a tradíció szerint vetett véget életének 1941. május 10-én. Természetesen ezt Takata asszony Amerikában nem taníthatta, ezért ő úgy mesélte, hogy Hayashi mester akarattal megállította a szívverését. Nem Hayashi mester volt az egyetlen, aki véget vetett életének ily módon a Reiki tanítók közül. Többen is ezt választották. Mások erdőkben bujkáltak a háború ideje alatt.