Tiszteletbeli mestereink

www.reikitanfolyamok.hu www.reiki.org.hu
www.mature-reiki.hu   
www.usui.hu

MaTURE Kuckó
(
Bp.V. Vármegye u. 15. kapukód:11 )


Publisher: 3T   Bp
Web mindenes: Sipi

 

 Liza --  Maderspach Károlyné

 

 

Reikis körökben szinte senki sincs, aki ne tudná pontosan mit jelent a LIZA fedőnevű reikis intézmény -- talán az egyetlen olyan reikis csoport, amely a kezdetektől a mai napig, reikizők tömegének adott folyamatosan otthont önzetlenül, a saját örömére és a benne lévő szeretet megosztására. Liza annyira nem szeret magáról beszélni, hogy bemutatkozásképpen is csak egy újságcikket nyom a kezembe:

ClVlL KURAZSI  2000/15. szám
 
A harmonikus életért

  Nagy divat manapság mindenféle társasköröket alapítani. Némelyik nagy csinnadrattával alakul meg, jeles személyiségek bábáskodnak  mellette, támogatásokat  szereznek, utána senki sem tud róluk, hol vannak, mit csinálnak. Másoknak a csinnadratta eszébe sem jut, ők ugyanis nem szervezetet akarnak, hanem tenni valamit.
 
Liza Reikis Baráti Köre - ez áll a Stollár Béla utcai ház csengője fölött és egy furcsa japán írásjel. Liza -  Maderspach Károlyné - mozgékony, életvidám asszony és bár életkor alapján járna neki a ,,néni'' megszólítás, közelebbről megismerve valahogy mégsem ál rá az ember szájára.
 
Férje halála és gyermekei kirepülése után egyedül élt negyedik emeleti lakásában. Aztán egyszer meglátott egy hirdetést, ahol reiki tanfolyamot ajánlottak. Elment, elvégezte, aztán lassan élete középpontjává vált.
  ,,A két japán betű, a rei-ki magyarul univerzális életenergiát jelent'' - mondja. ,,Dr. Usui, egy japán orvos a századforduló táján dolgozta  ki ezt a módszert, amely azóta elterjedt az egész világon, több millió ember használja. Az emberiség nagy része évezredek óta hiszi, hogy az élethez szükséges valamiféle egyetemes vagy isteni erő, energia. Az egészség, a testi-lelki harmónia is felfogható pozitív energiák bőségeként. A reiki egy olyan, egyszerűen megtanulható módszer, amely segít megteremteni, vagy visszaállítani ezt az állapotot.
   Mi nem vagyunk természetgyógyászok, nem diagnosztizálunk, nem gyógyítunk, csak segítünk ezzel az energiával önmagunknak, barátainknak és mindenkinek, aki segítséget kér tőlünk. Alapelveink között viszont az is szerepel, hogy a segítségre szoruló embernek nem elég várni a segítséget, neki is meg kell tenni magáért minden lehetségest. Így voltaképpen ő segít magán, amiben a reiki energiája támogatja. Miután megtapasztaltam magamon és környezetemen, hogy ez így is van, elhatároztam, hogy barátaimmal rendszeresen össze fogunk járni a lakásomon reikizni és beszélgetni.
   Részint reikisek jönnek, akik már ismerik a módszereinket, részint olyanok, akik segítséget szeretnének. Azt, hogy jól érzik magukat nálunk, jelzi, hogy visszajárnak és sokan előbb-utóbb maguk is megtanulják a reikit.
   A közösségben nincsenek funkciók, költségvetés, munkaterv, adminisztráció. Amit a látogatók felajánlanak, elegendő ara, hogy szendvicset,teát és vegetáriánus finomságokat kapjanak - ezeknek Liza amúgy is mestere. A klubestek beszélgetéssel és reikizéssel telnek. A tagok többnyire harmincon-negyvenen túliak. Vannak családosak és  egyedülállóak. Van aki a párjával jár, van aki egyedül. A fiatalabbak olykor kisgyerekkel együtt érkeznek. Beszélgetnek a köznapi élet problémáiról - a pozitív gondolkodás jegyében - spirituális dolgokról, saját életükről és könyvélményekről. Az energiaátadás, kezelés történhet  párban, de sokkal intenzívebb és gyorsabb, ha négyen-öten kezelnek egyszerre valakit. Az energiakör vagy fénykör csoportos meditációt jelent, amikor körben ülve elcsendesednek és hagyják, hogy végigáramoljon rajtuk és feltöltse őket az energia.
Olykor közös beszélgetésre vendégeket is meg szoktak hívni. Ilyenkor az erkélyen feltornyozott  műanyag székekkel a szoba előadóteremmé alakul.      

K. P.
 

OKLEVELEK