Tiszteletbeli mestereink

www.reikitanfolyamok.hu www.reiki.org.hu
www.mature-reiki.hu   
www.usui.hu

MaTURE Kuckó
(
Bp.V. Vármegye u. 15. kapukód:11 )


Publisher: 3T   Bp
Web mindenes: Sipi

 

 
Rövid áttekintés a reiki irányzatairól

 
Mivel a reiki iránt érdeklődők, sőt a reikit már valamelyik irányzatnál gyakorlók között számos zavart, félreértést okoz az irányzatok sokfélesége, megkíséreljük áttekinthetőbbé tenni a helyzetet.

Az alábbiak tekinthetők a reiki hiteles, élő átadáson alapuló iskoláinak:

Usui Reiki Ryoho Gakkai
Usui Mikao sensei, a reiki elindítója által alapított, meglehetősen zárt japán szervezet. Külföldi tanítványokat, tagokat nem fogadnak, viszont Usui legfontosabb módszereit hozzáférhetővé tették nyugatiak számára is. A korszerűségre és szintézisre törekvő iskolák, így egyesületünk, a Magyar Tradicionális Usui Reiki Egyesület is, amely a Reiki Usui Shiki Ryoho vonalhoz tartozik, tanítja ezeket a módszereket.

Reiki Usui Shiki Ryoho
A nyugaton leginkább elterjedt irányzat, Hawayo Takata asszony nevéhez fűződik. Takata számos eredeti módszert elhagyott a rendszeréből, viszont még több új, a mai nyugati ember problémáit segítő módszer jelet meg a „Shiki” iskola egyre bővülő tanításai között. A hazai reiki gyakorlók 99%-a ehhez az irányzathoz tartozik. A MaTURE mesterei által betartott tradicióról itt olvashatsz részletesen.

Jikiden Reiki
Hűen őrzi a tradicionális japán Reiki eredeti formáját, ahogyan azt 1930-as években Hayashi Chujiro sensei (mester) tanította. A Jikiden iskola nagy hangsúlyt fektet a Reiki japán gyökereinek, szellemiségének megismertetésére, így pl. a szimbólumok eredetének elmagyarázására is. Technikáit az egyszerűség jellemzi, azokat mindenki képes elsajátítani és hatékonyan alkalmazni.  Magyarországon 2009. óta van lehetőség tanulni, 2010. óta magyar oktatói is vannak. Az iskola vezetője Yamaguchi Tadao.

Gendai Reiki Ho
Hiroshi Doi sensei átadási vonala. Egyaránt kapcsolódik a Radiance Technics és a Reiki Gakkai iskolákhoz.

Komyo Reiki Kai
Hayashi senseitől induló átadási vonal, Hyakuten Inamoto sensein keresztül. Magyarországi jelenléte nem egyértelmű.

The Radiance Technics
Barbara Ray amerikai mester vonala is Takatától indul, de a fokozatok száma itt hét. Hazánkban nincs jelen.

Reido Reiki Gakkai
Fuminori Aoki mester irányzata az eredeti Gakkai-ból vált ki. Szimbólumhasználatuk részben eltér a reiki általános tradíciójától.  Hazánkban nincs jelen.

Usui/Tibetan Reiki
Az amerikai Arthur Robertson módszere, amely a Shiki-n kívül a Gakkai elérhető módszereit is használja. (Nem tévesztendő össze a Pránanadi módszerrel, amely kezdetben tibeti reikinek nevezte magát.) Hazánkban nincs jelen.

Reiki Yin Kei Do
Hayashi tanítványai közül Seiji Takamori, majd a Sri Lanka-i Ranga Premaratna kezdte tanítani a nyugati világban. Hazánkban nincs jelen.

(Megjegyzés: azokat a hiteles vonalakat, amelyek Takata sensein keresztül jöttek  létre, a japánok „western reiki”-nek, nyugati reikinek nevezik, anélkül, hogy hatékonyságukat kétségbe vonnák.)
 
További, magukat reikinek nevező irányzatok:
Az eredeti reiki bárhol a Földön, bármely erre felhatalmazott reikimestertől megtanulható. A nem a tradíciók szerint működő irányzatok gyakran a kereskedelemből átvett „csak itt és csak most” elv szerint azzal érvelnek, hogy náluk a jelentkező valami különleges, másutt nem megkapható dologhoz jut, így ő is különlegesebbnek érezheti magát, mint mások. A másik érv az lehet, hogy az adott irányzat „nagymestere”, elindítója különleges módon jutott hozzá a tudásához: a R.A.I. alapítója például egy látomásban, a Colorado System pedig földön kívüli eredettel büszkélkedik, és azzal apellál a jelentkezők hiúságára, hogy aki az ő tanfolyamukra eljut, az fejlettebb, magasabb szintű lélek, mint a többi ember.

Aki nem hisz abban, hogy a reiki valóban egyetemes, és az Univerzum végtelen energiájából, vagy Istentől származó erő, az nevezheti csak irányzatát „Egyetemes Reiki” néven, de ezzel a reiki alapvető lényegiségét kérdőjelezi meg.

Mi ezzel szemben a tradicionális reiki egyetemségében hiszünk, és ugyanazt a reikit tanítjuk, amit alapítónk, Usui sensei ránk hagyományozott, és amelyet az azóta eltelt közel száz év alatt emberek milliói használnak eredményesen szerte a Földön. Követni szeretnénk Usui akaratát, azt hogy a reiki jusson el minden emberhez.

A reiki elfogadott alapelvei szerint nem tekinthetők hiteles reiki vonalaknak azok, ahol a reiki oktatásának vagy gyakorlatának valamelyik, (esetenként több) alapfeltétele nem teljesül. Működőképességüket nem vitatjuk. Ide több tucatnyi, magát reikinek nevező irányzat tartozik, többek között ilyen a RAI (Reiki Association International), ERO (European Reiki Organisation), Egyetemes Reiki, a Colorado Syasem Reiki, illetve a szórványosan feltűnő Tera Mai Reiki, Seichem Reiki, Karuna Reiki stb. Ezeken kívül jelenleg (2010-ben) a többi ilyen irányzat gyakorlatilag nincs jelen hazánkban