Tiszteletbeli mestereink

www.reikitanfolyamok.hu www.reiki.org.hu
www.mature-reiki.hu   
www.usui.hu

MaTURE Kuckó
(
Bp.V. Vármegye u. 15. kapukód:11 )


Publisher: 3T   Bp
Web mindenes: Sipi

 

   Takata Hawayo sensei

   


Az általánosan ismert mestervonal Mrs. Hawayo Takata révén hagyta el Japánt és terjedt el. Ő teremti meg azt a legendát a reiki körül, ami biztosította a módszer elterjedését szinte az egész világon.
1900. december 24-én született Kauai szigetén. Lánykori neve Hawayo Kawamura. Szülei cukornád ültetvényen dolgozó japán bevándorlók voltak Hawaiiban (nevét is innen kapta). Az ültetvényről egy családhoz kerül házvezetőnek, ahol megismerkedik a könyvelőként dolgozó Saicsi Takatával és 1917-ben összeházasodnak. Két gyermekük születik. 1930-ban a férj súlyos betegség miatt meghal. Takata asszony munkába menekül, majd megbetegszik. Tokióban meg akarják operálni, mikor belső hangokat hallván eláll a műtéttől. A belső hang ezt tanácsolja: “Kérdezd az orvost.” Érdeklődésére az orvos Hayashi gyógyító központját említi alternatív lehetőségként.
Megfogadja a tanácsot. Első reiki kezelése során megdöbbenti az a forróság, amit érez. Négy hónap alatt teljesen meggyógyul. Meg akarja tanulni a reiki módszert, de kezdetben Hayashi elutasítja, mert a reikit (mivel japán ember alapította) szigorúan őrzött kincsként kezelték és nem akarták külföldi kezébe adni. Ám ez a momentum nem valószínű, mert már Usui kifejezett akarata volt, hogy módszere az egész világon mindenkihez eljusson. Itt valószínűleg Takata által kitalált történettel állunk szemben, amivel a reiki különlegességét kívánta hangsúlyozni. Takata asszony tehát megkapja az első. fokozatú avatását, amiért cserébe egy évig dolgozik a központban.
1937-ben visszatér Hawaiira. 1938-ban Hajasi meglátogatja, és mesterré avatja. Ezt követően Takata az USA-ba költözik. Sokáig ő az egyetlen reikimester Japánon kívül. Nem is tudott a Gakkai háború utáni fennmaradásáról. Hayashi halála után (1941) az özvegy, Chie Hayashi felkéri, hogy vezesse tovább Hayashi szervezetét, de ő inkább a nyugatiakat akarja tanítani a reikire. Így egy ideig Chie a vezető, majd egy fiatal nő, Chioko Yamaguchi követi, aki megalapítja a Jikiden Reiki szervezetet, amely Kiotói székhellyel ma is létezik fia, Tadao Yamaguchi vezetésével.
Az Usui Shiki Ryoho irányzatot Takata asszony hozza létre Amerikában. Hosszú ideig csak gyógyít, de nem tanít, majd amikor elkezdi (1970-ben), a reiki eredetét az amerikaiaknak kitalált speciális keresztény csomagolásban adja elő, kb. úgy, ahogy azt a legutóbbi évekig tudtuk/tudták majdnem az egész világon, Japánon kívül. Takata Reiki rendszere teljesen megegyezik a Hajasi Mester által kifejlesztett kezelési módszerrel.
Takata azt állította, hogy Hajasi őt tette meg utódjául Usui teljes hagyatékának továbbvitelére. Ez a történet a japán reiki sorsáról valóban gyorsította a Reiki terjedését Amerikában. Kiderült az is Fran Brown reiki tanító Takatáról szóló könyvéből (Élő Reiki), hogy Takata csak Hayashiról és két tengerésztársáról, valamint Hayashi feleségéről tudta, hogy reikimesterek. Valószínűleg úgy tudta, 5 reikimester volt csak Uszui halála után. Takata számára a fő cél, a reiki elterjedése volt a fontos. Sokakban felmerül a kérdés: Takata mester miért változtatta meg Usui élettörténetét? Fontos újra a történelmi háttér és emberek ismerete. Takata asszony döntésének helyességét a reiki nyugati elterjedése bizonyítja.
A II. Világháború után vagyunk. Amerika egyik legnagyobb háborús ellensége Japán (Perl Harbour!). Bár Takata mester amerikai állampolgár volt, tudjuk: sok időbe telt mire az amerikai köztudat felül tudott kerekedni a háborús idegengyűlöleten, amikor is minden japán potenciális kémnek számított. Azzal, hogy ki lett jelentve: a II. Világháború alatt kihalt a mesteri ág Japánban, az emberek úgy érezték, hogy csak USA-ban lehet elérni ezt a tudást, így vált a reiki az amerikaiak által elfogadhatóvá. Óriási felelősség volt Takata vállán, hisz úgy tudta: tőle függ, hogy a reiki elterjed-e a világon Usui akaratának megfelelően, vagy kihal. Akkor még nem volt divat álmokra hivatkozva reiki beavatottnak feltüntetnie magát önjelölt mestereknek... Egy másik fontos „csúsztatás” az volt, hogy Usui keresztény tanító lett, sőt reikire vonatkozó kutatását kifejezetten Jézus gyógyításainak mikéntje inspirálta. Egy keresztény országban valószínűleg kevésbe lett volna népszerű az a gyógymód, amit egy Japán alapított, aki életében "gyanús" buddhista meditációs technikákat használ. Az akkori amerikai közvélemény a meditációról se tudhatott túl sokat.  Akár még bajba is kerülhetett volna Takata, ha úgy tanít mindent, ahogy ő is tanulta. Mindenesetre a rendszer terjedése volt a cél. A ” Lótusz Szútra” szerint szabad ügyes eszközöket bevetni nemes cél érdekében... Takata helyszíneket, időpontokat megváltoztatott, többek között Usui születési helyét is. A dolog olyan jól sikerült, hogy az Amerikából elindult több lelkes kutató arra az eredményre jutott, hogy Mikao Usui nevű személy nem is létezett a Japán történelemben. A reiki amerikai elfogadtatásához tartozott azon állítás is, miszerint Usui az USA-ban élt, a chicagói egyetemen tanult teológiát és összehasonlító vallásfilozófiát és teológiából ledoktorált (más állítás szerint irodalomból), majd Japánban vezetett keresztény iskolát és hogy díszdoktori címet kapott. Az utóbbi évtizedek eredetkutatási azonban kimutatták, hogy az University of Chicagón, sem a japán Doshi-sha egyetemen nincs nyoma annak, hogy Mikao Usui nevű japán ember akár tanárként, akár diákként, vagy pláne doktoranduszként megfordult volna. A “díszdoktori” cím alapja valószínűleg a japán császár által Usuinak átadott, különleges kitüntetés lehet.
Takata mester 1980. dec. 12-én bekövetkezett haláláig 22 mestert képzett ki.

   • George Araki
   • Dorothy Baba
   • Ursula Baylow
   • Rick Bockner
   • Patricia Bowling
   • Barbara Brown
   • Fran Brown
   • Phyllis Lei Furumoto
   • Beth Gray
   • John Gray
   • Iris Ishikuro
   • Harry Kuboi
   • Ethel Lombardi
   • Barbara McCullough
   • Mary McFadyen
   • Paul Mitchell
   • Bethel Phaigh
   • Shinobu Saito
   • Virginia Samdahl
   • Wanja Twan
   • Barbara Weber Ray
   • Kay Yamashita